Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Nog geen akkoord over internationaal wapenhandelverdrag
29 juli 2012 |

Nog geen akkoord over internationaal wapenhandelverdrag

De Conferentie van de Verenigde Naties over een internationaal wapenhandelverdrag is op niets uitgelopen. Het Rode Kruis is teleurgesteld dat er nog geen akkoord is over een internationaal verdrag dat de handel in wapens aan banden legt. De organisatie blijft zich inzetten voor een betere bescherming van burgers.

“Het Internationale Rode Kruis is teleurgesteld dat verschillende landen niet in staat waren om het gehoopte wapenhandelverdrag aan te nemen”, aldus Peter Herby, hoofd van de wapenafdeling van het Internationale Rode Kruis. “In onze optiek was de tekst van de laatste versie een sterk antwoord op het humanitaire probleem en een redelijk compromis.”  

Risicoanalyse

De verdragstekst zou landen onder meer verplichten om het risico te analyseren dat wapens en munitie die zij doorvoerden gebruikt werden voor serieuze schendingen van het oorlogsrecht en mensenrechten.  Deze risicoanalyse is een criterium waar het Rode Kruis al jaren voor pleit. Hoewel het verdrag er niet is gekomen, heeft de conferentie wél aangetoond dat een overweldigende meerderheid van landen  instemt met deze belangrijke norm.

Hoe nu verder?

Zo lang de internationale wapenhandel nauwelijks is gereguleerd blijven burgers het slachtoffer van de wijdverspreide aanwezigheid van wapens. Het Rode Kruis blijft met andere organisaties en landen samenwerken voor een wapenhandelverdrag. Ook roept het Rode Kruis landen op om de striktere normen die zij bij de conferentie bepleitten alvast zelf op te nemen in hun nationale en regionale wetgeving.

Wapenhandelverdrag moet handel in wapens aan banden leggen