Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Oekraïne: voorzitter ICRC uit zorgen over verslechterende leefomstandigheden voor burgers aan de frontlinie
13 maart 2017 |

Oekraïne: voorzitter ICRC uit zorgen over verslechterende leefomstandigheden voor burgers aan de frontlinie

​Vorige week uitte Peter Maurer, voorzitter van het Internationale Rode Kruis (ICRC), zorg door de dramatisch verslechterende omstandigheden voor Oekraïense burgers die in de buurt van de frontlinie wonen.

maurer-ukraine.jpg 

Voorzitter ICRC Peter Maurer in Oekraïne, maart 2017. Foto: ICRC

​Maurer deelde zijn zorgen na een vijfdaags bezoek aan Oekraïne. Sinds het begin van dit jaar is het aantal gevechten in het oosten van het land in grote mate toegenomen. Omdat er honderdduizenden mensen in dorpen en steden wonen die grenzen aan de frontlinie, uit de voorzitter zijn zorgen over de leefomstandigheden van die burgers.


‘‘Honderdduizenden mensen worden gedwongen om te leven met de constante dreiging van schietpartijen en landmijnen. Hun toegang tot eerste levensbehoeften zoals voedsel, water en elektriciteit, wordt zeer beperkt’’, verklaart Maurer. ‘‘Het functioneren van de waterzuiveringsinstallatie in Donetsk, waar duizenden mensen afhankelijk van zijn, is al meerdere malen verstoord als gevolg van de gevechten. Vorige week stopte de installatie er voor een paar dagen mee en zijn onze teams begonnen met het aanvoeren van water, wat neerkwam op bijna 150.000 liter in een week’’, aldus Maurer. Hij herhaalde de oproep vanuit het Internationale Rode Kruis om een aantal ‘’safety zones’’ in te richten om te zorgen voor betere bescherming van het water, gas en elektriciteit, die schaars zijn in de buurt van de frontlinie.


Naast de door de vijandelijkheden ontstane dreiging die burgers momenteel meemaken en de slechte leefomstandigheden die daarmee gepaard gaan, uit het Internationale Rode Kruis ook zijn zorgen over de bewegingsvrijheid van burgers. Als gevolg van de ingewikkelde situatie bij de oversteekposten, wordt deze vrijheid volgens het Internationale Rode Kruis in zeer ernstige mate beperkt. Maurer roept op tot het ondernemen van ‘’gecoördineerde actie’’ met als doel de situatie voor burgers te verbeteren die proberen om de grens over te steken. Deze burgers moeten vaak uren wachten in de hitte of kou, terwijl ze worden blootgesteld aan de dreiging van schietpartijen en landmijnen.


Tijdens zijn bezoek maakte Maurer kennis met de president van Oekraïne, Petro Poroshenko, en andere Oekraïense overheidsambtenaren. Ook heeft hij kennis gemaakt met verschillende lokale afgevaardigden van andere districten uit Donetsk en Loegansk.


Na afloop van zijn vergaderingen in Kiev, Donetsk en Loegansk, herhaalde Maurer zijn oproep aan Internationale Rode Kruis gedelegeerden om systematische en ongehinderde toegang toe te kennen aan de gevangenen van alle betrokken partijen die worden vastgehouden als gevolg van het conflict in Oekraïne.


Tevens sprak Maurer over het probleem van vermiste personen in verband met het conflict. ‘‘Er is een groot aantal mensen – hoewel niemand weet hoe veel, waarschijnlijk tussen de 1000 en 2000 – dat vermist wordt als gevolg van het conflict in Oost-Oekraïne. Het vinden van antwoorden en het ondersteunen van de betrokken families is één van onze prioriteiten.’’


‘‘Onze dialoog met de autoriteiten over dit probleem is tot nu toe erg opbouwend geweest, maar we moeten zorgen dat we het momentum niet verliezen. Om deze zaken op te lossen, zal het van het grootste belang zijn om te beschikken over middelen die allebei de kanten helpen om informatie te delen over de vermiste personen,’’ voegde Maurer daar nog aan toe.


Het Internationale Rode Kruis staat klaar om op te treden als neutrale bemiddelaar, voor beide kanten, over specifieke humanitaire problemen. Het Internationale Rode Kruis neemt zijn rol op zich om te helpen bij een aantal problemen met de toevoer van water, detentie en andere belangrijke humanitaire zorgen die bestaan sinds het begin van het conflict in Oekraïne. 

Artikel delen?