Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Oorlogsrecht hoog op agenda bij humanitaire top Istanbul
24 mei 2016 |

Oorlogsrecht hoog op agenda bij humanitaire top Istanbul

​Afgevaardigden van het Nederlandse en het Internationale Rode Kruis zijn 23 en 24 mei 2016 aanwezig bij de VN-top over noodhulp in Istanbul. Zij zullen daar samen met onder andere premier Rutte, bondskanselier Merkel en vijftig andere wereldleiders bespreken hoe noodhulp efficiënter, effectiever en transparanter zou kunnen. Ook staat respecteren van humanitair oorlogsrecht hoog op de agenda.
World humanitarian summit Istanbul.jpgWereldleiders en staatshoofden op de eerste dag van de World Humanitarian Summit in Istanbul op maandag 23 mei 2016.

​World Humanitarian Summit

De VN heeft in zijn zeventigjarige bestaan nog nooit zoveel noodhulp moeten verlenen als nu. Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor oorlogen in Syrië, Jemen en Irak, er zijn aardbevingen geweest in Nepal of Ecuador en door de droogte in Afrika dreigt er een hongersnood voor 42 miljoen mensen. Reden voor VN-secretaris Ban Ki-Moon voor het eerst in de geschiedenis een World Humanitarian Summit te organiseren.

Tijdens de top gaan ruim 5.000 deelnemers, waaronder 175 staten en niet-gouvernementele organisaties, in tientallen sessies en rondetafelgesprekken met elkaar in gesprek. Op de agenda staat onder andere innovatie in hulpverlening, besteding van budgetten en betere samenwerking.

Humanitair oorlogsrecht

Peter Maurer, de voorzitter van het Internationale Rode Kruis, roept tijdens de top alle partijen op om de regels van het humanitair oorlogsrecht te respecteren. “In de huidige wereld vol geweld kan het humanitair oorlogsrecht ons de weg wijzen (…) zodat we de juiste keuzes maken als we geconfronteerd worden met geweld en haat.”

Maurer zegt; “het respecteren van het recht is de eerste stap om het tij te keren. Het is simpel maar veeleisend:

  • Stop het aanvallen van burgers; 
  • Verkracht, martel of executeer mensen niet;
  • Voer geen bombardementen of aanvallen uit op ziekenhuizen en scholen;
  • Bedreig, kidnap of dood geen hulpverleners;  
  • Gebruik burgers niet als menselijk schild; 
  • Gebruik geen illegale wapens, en gebruik wapens niet illegaal.”

Ook roept hij iedereen op om op te treden tegen deze schendingen van het oorlogsrecht: “Als je deze schendingen ziet gebeuren: doe er dan iets tegen, met al je autoriteit en macht”. In plaats van deze schendingen moet het humanitair oorlogsrecht door iedereen gerespecteerd worden, zegt Maurer:

  • "Doe alles in wat in je macht ligt om burgers te beschermen, in je keuze voor een wapen of militaire tactiek;
  • Verlicht het lijden van mensen, en verschaf toegang voor hulpverleners op een neutrale, onpartijdige en onafhankelijke manier;
  • Zorg voor mensen die vluchten voor geweld;
  • Behandel gedetineerden op een menselijke manier."

Lees de volledige toespraak van Peter Maurer tijdens de World Humanitarian Summit, op 24 mei 2016 in Istanbul.

Artikel delen?