Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Overweldigende verwoesting rond Aleppo: "Burgers en ziekenhuizen zijn geen doelwit"
26 juli 2016 |

Overweldigende verwoesting rond Aleppo: "Burgers en ziekenhuizen zijn geen doelwit"

​#HOR Actueel Rond de stad Aleppo hebben zware bombardementen vele burgerdoden veroorzaakt. Ook ziekenhuizen werden geraakt. Dat roept de vraag op wat het humanitair oorlogsrecht zegt over de bescherming van gewonden en medisch personeel.

tweet icrc syria.png 

ICRC Syria op Twitter: “Harrowing news: More hospitals hit in #Aleppo this morning. Civilians and hospitals are #notatarget: http://ow.ly/8WaY302tbbr  #Syria”

Het hoofd van de Internationale Rode Kruis-delegatie in Syrië, Marianne Gasser, zegt dat zware bombardementen rond Aleppo de afgelopen week vele burgerdoden hebben veroorzaakt. Watervoorzieningen, ziekenhuizen, magazijnen, uitvalsbases voor ambulances, openbare gebouwen en huizen van burgers zijn vernield aan alle kanten van de frontlinies. Ook zijn de laatste dagen verschillende ziekenhuizen geraakt, waarbij patiënten en medisch personeel zijn gedood of verwond. 

Ziekenhuizen mogen niet worden aangevallen
Tijdens gewapende conflicten zoals bijvoorbeeld in Syrië, geldt het humanitair oorlogsrecht. Die regels bieden onder andere bescherming aan medisch personeel, en ook de plaats waar gewonden en zieken worden verzorgd mag niet worden aangevallen. Deze bescherming geldt al sinds in 1864, toen landen dit met elkaar afspraken in het eerste Verdrag van Genève. Ook in de Verdragen van Genève van 1949 en de Aanvullende Protocollen van 1977 staat dat ziekenhuizen en ambulances beschermd zijn. Doktoren en verplegend personeel moeten ongehinderd hun werk kunnen blijven doen.

“Geen volwassene, laat staan een kind, zou dit moeten doormaken”
In en rond Aleppo werken dokters en medisch personeel onophoudelijk om de toestroom van slachtoffers aan te kunnen, terwijl veel beschadigde ziekenhuizen niet meer functioneren. Veel van de gewonden kunnen de gezondheidscentra niet bereiken, en gebieden waar veel burgers wonen zijn volledig afgesloten van goederen en diensten die essentieel zijn om te overleven.

Burgers hebben grote moeite om onderdak, voedsel en medische zorg te vinden. Medewerkers van het Internationale Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan werken keihard om hulp te verlenen en essentiële diensten te herstellen, maar hebben problemen om verschillende gebieden te bereiken vanwege het geweld.

“Geen enkele volwassene, laat staan een kind, zou dit moeten doormaken. Mensen proberen te overleven in de meest vreselijke omstandigheden. Alle partijen in het conflict en allen die invloed op hen hebben, moeten het humanitair oorlogsrecht niet langer negeren. Burgers en burgerinfrastructuur moeten worden beschermd,” zegt Marianne Gasser.

Artikel delen?