Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Rode Kruis verwelkomt onpartijdig onderzoek naar bombardement op AzG-ziekenhuis Kunduz
8 oktober 2015 |

Rode Kruis verwelkomt onpartijdig onderzoek naar bombardement op AzG-ziekenhuis Kunduz

​Het Internationale Rode Kruis (ICRC) verwelkomt alle onpartijdige onderzoeken die kunnen helpen de feiten achter het bombardement op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz te achterhalen. Ook om herhaling te voorkomen.

​Het ICRC zegt dit na een oproep van Artsen zonder Grenzen (AzG) om de “International Humanitarian Fact-Finding Commission” (IHFFC) voor feitenonderzoek in te zetten. Het IHFFC werd opgericht in het kader van het Eerste Aanvullende Protocol bij de Verdragen van Genève, maar is in praktijk nog niet ingezet. In de Verdragen van Genève en de Aanvullende Protocollen staan de regels van het humanitair oorlogsrecht (HOR). In deze regels, die gelden tijdens een gewapend conflict, staat dat burgers, medisch personeel en gewonden niet mogen worden aangevallen. Het hoofddoel van het IHFFC is beschuldigingen van ernstige inbreuken en andere ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht onderzoeken.
 
"We waren altijd al voorstander van het IHFFC. Als het kan helpen om de feiten rond dit tragische incident te verduidelijken, dan zou dat een positieve ontwikkeling zijn," zei Dr Helen Durham, directeur van de afdeling internationaal recht en beleid bij het ICRC. Durham verwees ook naar de bescherming die het HOR biedt aan medisch personeel en gewonden.
 
Een IHFFC-onderzoek kan een aanvulling zijn op een onderzoek van de Verenigde Staten, de NAVO en mogelijk Afghanistan, voegde ze eraan toe.