Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Situatie Jemen verslechtert met de dag
1 februari 2017 |

Situatie Jemen verslechtert met de dag

Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de situatie in Jemen. Door het aanhoudende conflict is er een groot gebrek aan medicijnen, medische hulp, eten en schoon drinkwater. De situatie wordt door de hevige gevechten met de dag erbarmelijker voor de inwoners van Jemen. Het Rode Kruis roept alle strijdende partijen op het humanitair oorlogsrecht te respecteren en burgers te beschermen.

jemen2.jpg 

Ziekenhuizen aangevallen
Partijen bij het gewapend conflict zijn onder het humanitair oorlogsrecht verplicht medische voorzieningen te beschermen. Toch zijn er sinds 2015 meer dan 160 ziekenhuizen en klinieken aangevallen en verwoest. Hulpverleners in Jemen zijn geschokt door de aard en frequentie van deze aanvallen. Hierdoor kunnen mensen in Jemen, die gezondheidszorg het hardst nodig hebben, niet geholpen worden.

Infrastructuur moet worden beschermd
De infrastructuur die burgers gebruiken moet ook worden beschermd onder het HOR. Door het conflict zijn duizenden bedrijven gesloten en zijn mensen hun belangrijkste bron van inkomsten verloren. De voedselprijzen zijn ook aanzienlijk gestegen, mede als gevolg van de moeilijkheden bij het importeren van goederen het land in. Jemen importeerde altijd tot 90% aan goederen, maar nu kon slechts minder dan helft daarvan het land binnenkomen via de gebruikelijke routes. Als gevolg hiervan, is het beschikbare voedsel zoals graan in prijs verdubbeld vergeleken voor de crisis.

Respecteer het humanitair oorlogsrecht
De hevige gevechten zorgen ervoor dat de situatie met de dag erbarmelijker wordt voor de inwoners van Jemen. Het Rode Kruis roept daarom alle partijen bij het gewapende conflict op om het humanitair oorlogsrecht  te respecteren  en burgers te beschermen. Medische voorzieningen zoals ziekenhuizen, en burgerinfrastructuur moeten ook worden beschermd.

Hulp
Het Rode Kruis ondersteunt 21 ziekenhuizen en revalidatiecentra in Jemen, biedt medische hulp en voorziet gezondheidsinstellingen van medicatie. In 2016 heeft de hulporganisatie bijna 300.000 mensen kunnen voorzien van medicijnen. Ook deelt het Rode Kruis hulpgoederen uit, zoals voedselpakketten en herstelt sanitair en watervoorziening. Ruim 210.000 Jemenieten hebben in 2016 voedsel gekregen van het Rode Kruis.

Miljoenen mensen in conflictgebieden hebben dringend hulp nodig. Met jouw steun kan het Rode Kruis ze helpen. Help mee.

 

 

 

Artikel delen?