Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Speech van het Internationale Rode Kruis tijdens VN-overleg over wapens
18 oktober 2016 |

Speech van het Internationale Rode Kruis tijdens VN-overleg over wapens

Afgelopen week sprak vice-president Christine Beerli van het Internationale Rode Kruis tijdens een vergadering van de Verenigde Naties (VN). Beerli hield een speech in het Eerste Comité van de Algemene Vergadering dat onderwerpen als ontwapening en internationale veiligheid op de agenda heeft. Een groot deel van haar toespraak ging over een verbod op kernwapens.


“Ik ben vereerd om vandaag te spreken in de Eerste Commissie, om de veldervaring van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) te delen en onze expertise op het gebied van het humanitair oorlogsrecht (HOR),” opende Beerli.

christine-beerli-un-security-council January 2016.jpg

“Unieke kans op een keerpunt”
“Staten hebben een unieke kans om deze 71e zitting van de Algemene Vergadering van de VN een keerpunt te laten zijn voor de ontwikkeling van een verbod en het volledig elimineren van de meeste destructieve wapens die ooit zijn uitgevonden – kernwapens,” aldus Beerli in haar toespraak. Ze verwees naar de catastrofale humanitaire gevolgen van kernwapens. Alle staten die partij zijn bij het Non-Proliferatie Verdrag hebben deze gevolgen erkend.

E-learning over humanitaire gevolgen
Uit studies van onder andere het Internationale Rode Kruis blijkt dat het onmogelijk zal zijn om direct en adequaat humanitaire hulp te bieden na de inzet van kernwapens. Het Internationale Rode Kruis stelde vorige week een e-learning module beschikbaar over deze catastrofale humanitaire gevolgen van kernwapens. Daarin zijn ook panoramafoto’s te zien die genomen zijn van Hiroshima na het atoombombardement.

Het HOR
Volgens Beerli is het belangrijk dat debatten over wapens het bewijs van hun voorzienbare menselijke gevolgen overwegen. Dit in het licht van de strikte grenzen die het HOR oplegt aan het gebruik van wapens. Het HOR geldt tijdens gewapende conflicten en stelt grenzen aan oorlogsvoering. Zo is een belangrijk doel van het HOR de bescherming van personen, zoals burgers en gewonden die niet direct mogen worden aangevallen. Verder omvat het regels over het gebruik van bepaalde wapens en methoden om oorlog te voeren. De inzet van kernwapens is vrijwel onmogelijk te verenigen met het HOR, omdat bij het gebruik ervan geen onderscheid gemaakt kan worden en burgers niet kunnen worden ontzien. Ook heeft het gevolgen voor het milieu en toekomstige generaties.

Artikel delen?