Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Speech IFRC President over nucleaire ontwapening
27 augustus 2015 |

Speech IFRC President over nucleaire ontwapening

​“De enige juiste stap is om kernwapens te elimineren, voor nu en altijd.” Deze boodschap verkondigde President van de Internationale Federatie, Tadateru Konoé, vandaag namens de Internationale Rode Kruis en Rode Halve Maan Beweging bij de 25ste VN Conferentie over Ontwapeningsvraagstukken in Hiroshima.

 

In zijn speech benadrukte President Konoé de catastrofale humanitaire consequenties van kernwapens. De Internationale Rode Kruis en Rode Halve Maan Beweging staat bekent om de hulp die ze levert bij rampen en crises. Maar bij een nucleaire explosie zijn de gevolgen zo desastreus, dat er nooit passende hulp geboden kan worden. De enige manier om de risico’s van kernwapens te beperken, is door ze voorgoed te verbannen.

 

"Humanitarian Pledge" 

Staten zijn zich steeds meer bewust van de humanitaire gevolgen van kernwapens. 113 landen hebben zich inmiddels aangesloten bij de “Humanitaire Pledge”, een initiatief om kernwapens te verbieden en elimineren. Het verhoogde begrip van Staten voor de gevaren van kernwapens en voor de humanitaire consequenties van een explosie, bieden overtuigende argumenten om het huidige juridische gat op te vullen.

 

Juridisch Verdrag

De Internationale Rode Kruis en Rode Halve Maan Beweging spoort Staten daarom aan om de besprekingen over een verbod op kernwapens door een juridisch verdrag voort te zetten. Belangrijke stappen zijn al gezet om de gevaren te verminderen, maar het proces vertraagt. Kernwapenstaten moeten nu concrete actie ondernemen om het belang van kernwapens in hun beleid te verminderen. Het aantal actieve kernkoppen moet omlaag, en Staten moet transparanter zijn over hoe zij incidentele ontploffingen voorkomen. Overheden moeten zich gezamenlijk inzetten om deze doelen te bereiken.

 

De Rode Kruis en Rode Halve Maan Beweging

Al sinds de explosies van 1945 staat de Rode Kruis en Rode Halve Maan Beweging de overlevenden van Hiroshima en Nagasaki bij. De Beweging zal onvermoeid voor de verbanning van nucleaire wapens blijven pleiten, om er zo voor te zorgen dat de tragedies van Hiroshima en Nagasaki nooit vergeten, misvat of herhaald zullen worden.

Voor hier de volledige speech van President Konoé.