Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Studenten strijden in 6e editie Frits Kalshoven Competitie over humanitair oorlogsrecht
2 maart 2013 |

Studenten strijden in 6e editie Frits Kalshoven Competitie over humanitair oorlogsrecht

​De Universiteit Utrecht heeft vrijdag 1 maart de 6e editie van de Frits Kalshoven Competitie over humanitair oorlogsrecht gewonnen. Karin Hereijgers van Universiteit van Tilburg won de prijs voor beste individuele spreker en VU Amsterdam won Beste Rollenspel. De finale vond plaats in de Eerste Kamer der Staten-Generaal en werd beoordeeld door een jury van experts op het gebied van internationaal recht.

Humanitair oorlogsrecht en het Rode Kruis

Het Rode Kruis is de drijvende kracht achter de ontwikkeling van het humanitair oorlogsrecht: de regels die gelden tijdens een gewapend conflict. Veel taken van het Rode Kruis zijn opgenomen in de Verdragen van Genève en de aanvullende protocollen. Het Nederlandse Rode Kruis en het Rode Kruis-Vlaanderen organiseren jaarlijks de vijfdaagse Frits Kalshoven Competitie om studenten bekend te maken met de toepassing van dit rechtsgebied.  

Toegang van humanitaire hulp

Dit jaar namen tien teams met in totaal 30 studenten van zeven Nederlandse universiteiten, twee Vlaamse universiteiten en de Belgische Koninklijke Militaire Academie het  tegen elkaar op in rollenspelen en een pleitwedstrijd rond een fictieve oorlog. Het (heel actuele) thema was de toegang van humanitaire hulp in conflictgebieden.  

Finale in Eerste Kamer

Tijdens de finale van de pleitcompetitie namen de twee finalisten, Universiteit Utrecht en Universiteit Leiden, het in de Eerste Kamer tegen elkaar op. Zij pleitten over mogelijke schendingen van de regels van het oorlogsrecht tijdens een fictief gewapend conflict. De jury bestond uit Judge Greenwood (Internationaal Gerechtshof), Liesbeth Lijnzaad (Ministerie van Buitenlandse Zaken), Commodore Hebly (Ministerie van Defensie) en Pieter de Jong Schouwenburg (Van Doorne Advocaten).

Frits Kalshoven

De competitie draagt de naam van Professor Frits Kalshoven, een van ’s werelds meest gerenommeerde experts op humanitair oorlogsrecht. Ook dit jaar was Professor Kalshoven als eregast aanwezig bij de finale.