Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Tekst voor verbod op kernwapens gepresenteerd
22 mei 2017 |

Tekst voor verbod op kernwapens gepresenteerd

Het Nederlandse Rode Kruis zou het liefst zien dat de enige massavernietigingswapens in de wereld die nog toegestaan zijn, kernwapens, worden verboden. Daarom ziet het Rode Kruis de ontwerptekst die vandaag in Genève is gepresenteerd als een goede start. Deze tekst gaat als basis dienen voor onderhandelingen over een verdrag dat kernwapens verbiedt. ​

UNODA.jpg 

De ontwerptekst.

Nederland enige NAVO-land

Deze onderhandelingen vinden volgende maand in New York plaats. Het gaat dan om de tweede ronde, want in maart van dit jaar zijn de Verenigde Naties al begonnen met onderhandelen.  132 landen namen deel aan deze eerste sessie om tot een juridisch bindend instrument te komen dat kernwapens verbiedt en dat leidt naar hun totale eliminatie. Nederland nam als enige NAVO-land deel aan deze onderhandelingen.

In juni vervolg van onderhandelingen

De voorzitter van de onderhandelingen, ambassadeur Whyte Gómez uit Costa Rica, heeft de ontwerptekst samengesteld aan de hand van de onderhandelingsronde in maart. Op basis van dit concept zullen de landen van 15 juni t/m 7 juli hun historische werk voor dit verdrag voortzetten. Tijdens de presentatie vanmiddag verwees de ambassadeur naar Zuid-Afrika als voorbeeld van een land dat ervaring heeft met afstand doen van kernwapens.

Wat staat er in de ontwerptekst?

De tekst beschrijft onder andere dat het verboden is om kernwapens te maken, gebruiken en bezitten. Ook wordt verwezen naar de beginselen en regels van het humanitair oorlogsrecht. Dit recht bepaalt onder andere dat partijen bij een gewapend conflict niet onbegrensd kunnen kiezen uit methoden en middelen voor oorlogsvoering. Ook erkent de ontwerptekst de catastrofale gevolgen van kernwapens. Verder wordt er verwezen naar het Non-Proliferatieverdrag.

Het Rode Kruis en kernwapens

Al sinds 1945 roept het Rode Kruis op tot een verbod op kernwapens vanwege de gevolgen voor mens, maatschappij en milieu en de onmogelijkheid om adequaat hulp te verlenen. Er is geen wapen ter wereld dat op lange termijn zulke catastrofale gevolgen heeft, ook voor toekomstige generaties. Het Nederlandse Rode Kruis roept de Nederlandse regering op om ook bij de tweede ronde van deze historische onderhandelingen actief mee te doen om te komen tot een kernwapenverbod.


 

Artikel delen?