Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Themadag linkt actuele conflicten aan oorlogsrecht
13 december 2012 |

Themadag linkt actuele conflicten aan oorlogsrecht

Het Legermuseum in Delft was afgelopen zaterdag 8 december het decor voor de themadag “Actuele Conflicten en HOR”. Het Rode Kruis organiseert jaarlijks een themadag om voorlichters in het HOR-vrijwilligersnetwerk te informeren over nieuwe ontwikkelingen.

Legermuseum

Dit keer was de dag op een heel bijzondere locatie: het Legermuseum in Delft sluit namelijk binnenkort haar deuren. Het wordt samengevoegd met het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg en zal pas in de loop van 2014 heropenen.  Ondanks sneeuw en bijbehorende perikelen met het vervoer was de opkomst met meer dan 20 vrijwilligers goed.

Beginselen

Arjen Vermeer, juridisch adviseur bij het Rode Kruis, trapte het inhoudelijke programma af. Aan de hand van casussen uit o.a. Syrië en Gaza besprak hij beginselen van het humanitair oorlogsrecht. Deze beginselen (zoals menslievendheid en militaire noodzaak) zijn belangrijk bij het vermijden van lacunes in het HOR. Ze bieden een leidraad in de complexiteit van hedendaagse conflicten, die vaak plaatsvinden in stedelijke gebieden en tussen nieuwe categorieën strijders. Ook helpen de beginselen vragen beantwoorden die ontstaan door nieuwe technologieën zoals cyberwarfare en drones.

Praktijk

De tweede lezing werd gegeven door Jeroen van den Boogaard, legal advisor bij het Ministerie van Defensie en onderzoeker aan de UvA. Hij ging dieper in op targeting en de beginselen proportionaliteit en voorzorgsmaatregelen. Doordat hij het juridisch perspectief verbond aan de praktijk van de militaire aanval werd nóg duidelijker hoe humanitair oorlogsrecht van levensbelang is voor miljoenen mensen wereldwijd.

Onder vuur

Na de lunch volgde een rondleiding langs de hoogtepunten van de collectie van het museum. De gids vertelde enthousiast over de ontwikkelingen van de Nederlandse krijgsmacht door de jaren heen. De HOR-netwerkers sloten de dag af met de interactieve film “Onder Vuur. Militaire Dilemma’s”, waarbij ze in de huid kropen van militairen en beleidsmakers tijdens een gewapend conflict. Gekoppeld aan deze film vertelde Bart Richters, HOR-netwerker in Weert, over zijn ervaringen als VN-waarnemer in Angola in 1992. Deze indrukwekkende onderdelen gaven samen aanleiding voor veel gespreksstof tijdens de afsluitende borrel.
 
Veel dank aan alle sprekers, deelnemers en het Legermuseum voor deze leerzame en gezellige dag!