Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Update van gewoonterecht database ICRC
28 november 2011 |

Update van gewoonterecht database ICRC

Op maandag 21 november presenteerde het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) een update van de online Gewoonterecht database over de statenpraktijk van 27 landen, waaronder Nederland. Het Nederlandse Rode Kruis droeg bij aan de informatie over Nederland.

Gewoonterecht

Internationaal gewoonterecht bestaat uit de regels die voortkomen uit een ‘algemeen gebruik dat is geaccepteerd als recht’. Het staat los van verdragen. Gewoonterechtelijke regels zijn in het humanitair oorlogsrecht van groot belang, omdat ze juridische gaten opvullen die de huidige verdragen hebben opengelaten. Dit geldt zowel voor internationale gewapende conflicten als niet-internationale gewapende conflicten. Soms wordt gewoonterecht alsnog vastgelegd in verdragen. Gewoonterecht versterkt zo de bescherming van mensen in oorlog.  

Online database

De ‘customary IHL database' van de ICRC geeft snelle toegang tot de regels van het gewoonterecht van het humanitair oorlogsrecht. Gebruikers kunnen hierin naast de algemene regels ook de praktijk van staten van over de hele wereld terugvinden. De database geeft inzicht in hoe landen het humanitair oorlogsrecht interpreteren en implementeren. Dit doen ze bijvoorbeeld door regels door te voeren in militaire handboeken. De database is gebaseerd op de gewoonterecht studie van de ICRC uit 2006 en wordt regelmatig geüpdate. De nieuwste toevoeging geeft informatie over de volgende landen:
 
Armenië, Australië, Azerbaijan, Bahrein, Kameroen, Democratische Republiek Congo, Fiji, Finland, Frankrijk, Hongarije, Israël, Italië, Jordanië, Libië, Nepal, Nederland, New Zeeland, Oman, Pakistan, Rwanda, Zuid-Korea, Sri Lanka, Syrië, Thailand, Oeganda, Oekraine en de Verenigde Staten.
 
De informatie gaat onder meer over gewoontes rond het onderscheid tussen strijders en burgers, het gebruik van bepaalde wapens en serieuze schendingen van het humanitair oorlogsrecht die neerkomen op oorlogsmisdaden.