Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Veertig nieuwe voorlichters Humanitair Oorlogsrecht opgeleid
6 oktober 2014 |

Veertig nieuwe voorlichters Humanitair Oorlogsrecht opgeleid

​Op 4 en 5 oktober namen veertig enthousiaste Rode Kruis-vrijwilligers deel aan de introductiecursus Humanitair Oorlogsrecht (HOR). Ze volgden workshops presentatievaardigheden en interactieve lezingen over het Rode Kruis, de grondbeginselen en actuele ontwikkelingen. Ook vertelde een militair jurist over de toepassing van de regels van het oorlogsrecht tijdens militaire trainingen en missies.

De veertig deelnemers zijn afkomstig uit acht regio's in Nederland. Hier zetten groepen HOR-voorlichters zich samen met Rode Kruis districten en afdelingen in om de bekendheid van de regels die gelden in oorlogstijd te vergroten. Ze doen dit onder meer door gastlessen te verzorgen op scholen en te spreken bij verenigingen. Het Rode Kruis streeft er naar om in meer regio's dit soort HOR-groepen op te richten.

Met de ontvangst van hun startpakket, waarin o.a. de Verdragen van Genève, het studieboek Inleiding Humanitair Oorlogsrecht, diverse Powerpoint presentaties en brochures, zijn ze er klaar voor om samen met hun 80 collega-vrijwilligers voorlichting te geven over deze regels, die voor miljoenen mensen over de hele wereld van levensbelang zijn.