Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Verdrag clustermunitie in werking voor Nederland
1 augustus 2011 |

Verdrag clustermunitie in werking voor Nederland

Vandaag, 1 augustus, treedt voor Nederland het Verdrag tegen Clustermunitie in werking. Clustermunitie is een zeer onbetrouwbaar en onnauwkeurig wapen dat bestaat uit containers met honderden kleine bommen. De containers openen in de lucht en verspreiden tot 600 kleine bommen over een oppervlak van vaak duizenden vierkante meters.

Oproep aan Nederlandse regering

Het Nederlandse Rode Kruis is verheugd dat de Nederlandse wet vanaf nu gebruik, productie, opslag en overdracht van dit wapen verbiedt.
 
Het Rode Kruis heeft de regering vandaag per brief gevraagd om haar verplichtingen onder het Verdrag actief na te komen. Nederland moet waar mogelijk landen die nog geen partij zijn bij het Verdrag aansporen om  geen clustermunitie te gebruiken. Dit geldt juist ook voor landen met wie Nederland een militaire samenwerking heeft. Daarnaast verzoekt het Rode Kruis de regering om internationaal samen te werken om clustermunitie op te ruimen in landen die hiermee ‘besmet’ zijn.

Succes na jarenlang lobbyen

Humanitaire organisaties, waaronder het Rode Kruis, riepen jarenlang op tot een verbod op clustermunitie, omdat deze wapens vooral burgers treffen. Clustermunitie veroorzaakt onaanvaardbaar menselijk leed en maakt geen onderscheid tussen strijders en burgers. Het Rode Kruis heeft daarom jarenlang gelobbyd voor een wereldwijd verbod. Nadat in 2008 het Verdrag tegen Clustermunitie werd aangenomen, maakte het Rode Kruis zich bij de Nederlandse regering hard voor ondertekening. Nu het Verdrag voor Nederland in werking is getreden, is een wereld zonder clustermunitie een stapje dichterbij.

Burgerslachtoffers

Uit onderzoek is gebleken dat 98% van de slachtoffers van clustermunitie burgers zijn. Omdat clusterbommen over zo’n groot gebied worden uitgeworpen, raken ze naast militaire doelen vaak ook burgerobjecten zoals ziekenhuizen en scholen. Bovendien ontploft 10% tot 40% van de bommen niet direct. Achtergebleven munitie kan later bij de minste aanraking alsnog ontploffen. Hele gebieden worden hierdoor onbegaanbaar. De vele duizenden achtergebleven clusterbommen maken veel slachtoffers, zelfs als de oorlog al lang voorbij is zoals in Kosovo. Vaak zijn spelende kinderen het slachtoffer.
Rode Kruis in meer dan 40 landen actief
Het Rode Kruis is actief in meer dan 40 landen waar clustermunitie nog veel slachtoffers maakt. De organisatie helpt daar met de ruiming van  achtergelaten clusterbommen, landmijnen en andere munitie. In Libië hielp het Rode Kruis dit voorjaar met het veilig opruimen van onontplofte bommen. Ook verzorgt het Rode Kruis in diverse landen nazorg voor slachtoffers en nabestaanden.

Humanitair oorlogsrecht

Het Verdrag tegen Clustermunitie is onderdeel van het humanitair oorlogsrecht. Dit recht heeft als doel om de humanitaire gevolgen van oorlogsvoering te beperken. Het Rode Kruis roept staten die nog niet zijn toegetreden tot het Verdrag op om dit zo spoedig mogelijk te doen.
 
Kijk voor meer informatie over Humanitair Oorlogsrecht op: www.rodekruis.nl/oorlogsrecht.