Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Vooruitgang geboekt op Internationale Conferentie
11 december 2015 |

Vooruitgang geboekt op Internationale Conferentie

​De 32e Internationale Conferentie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan, die van 8 tot en met 10 december plaatsvond, is afgesloten met een oproep tot meer samenwerking tussen staten, humanitaire organisaties en andere actoren om grote humanitaire noden aan te pakken. Maatregelen voor de komende vier jaar op het gebied van o.a. naleving van humanitair oorlogsrecht en bestrijden van seksueel geweld in crises werden vastgesteld.

 

​De conferentie, die eens in de vier jaar wordt gehouden, bracht  de volgende partijen  samen: vertegenwoordigers van 169 regeringen, 185 nationale Rode Kruis en Rode Halve Maan verenigingen, het internationale comité van het Rode Kruis (ICRC), de Internationale Federatie van het Rode Kruis (IFRC) en meer dan 100 observatoren. Deze partijen zochten op de conferentie naar een gezamenlijke visie voor toekomstige humanitaire actie.

Op de conferentie worden besluiten genomen in de vorm van resoluties. Elke staat en elk onderdeel van de Rode Kruis Beweging (het ICRC, IFRC en de nationale verenigingen), hebben een gelijkwaardige stem. In de praktijk worden resoluties aangenomen op basis van consensus. Dit betekent dat er brede steun bestaat voor de aangenomen resoluties is, wat bijdraagt aan de vooruitgang op concrete humanitaire vraagstukken.

Belang voor humanitair oorlogsrecht

De ontwikkeling van humanitair oorlogsrecht is een van de belangrijkste doelen van de conferentie. Uniek is de aanwezigheid van zoveel regeringen en nationale Rode Kruis en Rode Halve Maan Verenigingen die hierover met elkaar in gesprek gaan.

"Deze bijeenkomst is een mijlpaal voor het bepalen van een gemeenschappelijke koers. Nu is het zaak om de maatregelen die hier zijn bedacht in acties om te zetten." zegt Fatima Gailani, de voorzitter van de Afghaanse Rode Halve Maan vereniging en voorzitter van de conferentie.

Helaas kunnen staten het nog niet eens worden over een voorstel van het Internationale Rode Kruis en de Zwitserse regering over een nieuw nalevingsmechanisme voor het humanitair oorlogsrecht. De besprekingen hierover worden voortgezet. Lees hier meer over in dit nieuwsbericht.

Toegang tot medische zorg

Yves Daccord, algemeen directeur van het ICRC, sprak over twee van de grootste humanitaire noden van nu: "Samen met staten hebben we besloten om meer te doen om aanvallen op medisch personeel en seksueel geweld in crises te voorkomen en bestrijden. Van Syrië tot Zuid-Soedan is het verzekeren van toegang tot medische zorg in oorlogsgebieden een topprioriteit. Honderdduizenden levens staan op het spel."
 
Gevangenen

Op de conferentie is ook een resolutie aangenomen waarin is afgesproken om de regels voor de bescherming van gevangenen verder uit te werken. Twee andere resoluties roepen op om vrijwilligers, medisch personeel en gewonden beter te beschermen. Ook liggen er afspraken voor betere samenwerking binnen de Rode Kruis en Rode Halve Maan Beweging.