Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Voorzitter ICRC benadrukt historische betekenis VN-onderhandelingen
27 maart 2017 |

Voorzitter ICRC benadrukt historische betekenis VN-onderhandelingen

​De VN- onderhandelingen over het afschaffen van kernwapens beginnen maandag 27 maart 2017, meer dan 70 jaar na de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki. “De historische betekenis van deze VN-conferentie kan niet genoeg benadrukt worden” aldus Peter Maurer, voorzitter van het Internationale Rode Kruis (ICRC), tijdens een videoboodschap aan het begin van de conferentie.

annual-report-2012-v-p-per-e-01444-maurer.jpg 

Peter Maurer, voorzitter Internationale Rode Kruis (ICRC)

​Meer dan zeven decennia nadat  voor het eerst werd opgeroepen tot afschaffing van kernwapens, komen staten eindelijk op bijeen op mondiaal niveau om deze wapens te verbieden onder het internationaal recht.


Na 72 jaar nog steeds slachtoffers door straling

Maurer: “Het verbieden en elimineren van kernwapens is absoluut noodzakelijk vanuit humanitair oogpunt. Het Internationale Rode Kruis en de Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging weten dit maar al te goed. In 1945 waren wij getuige van de verschrikkelijke gevolgen van de atoomaanvallen in Hiroshima en Nagasaki,  terwijl we hulp probeerden te verlenen aan de stervenden en gewonden. Twee en zeventig jaar later zijn wij nog steeds getuige van de lange-termijn gevolgen van kernwapens; Japanse Rode Kruis ziekenhuizen behandelen nog steeds duizenden slachtoffers van kanker veroorzaakt door blootstelling aan straling.”

 

Inzet kernwapens en het humanitair oorlogsrecht

Volgens het humanitair oorlogsrecht moeten aanvallen onderscheid maken tussen burgers en militairen. Daarnaast zijn wapens die onnodig lijden veroorzaken onder het oorlogsrecht verboden. Het is daarom heel moeilijk voor te stellen dat de inzet van kernwapens verenigbaar kan zijn met het humanitair oorlogsrecht.  Lees hier de volledige speech van Maurer.

Lees ook de open brief van Gijs de Vries, algemeen directeur Nederlandse Rode Kruis, aan demissionair minister Koenders. Daarin roept hij Nederland op om een actieve rol te spelen tijdens de onderhandelingen, samen met maatschappelijke organisaties en instanties zoals NVMP, PAX en de ASN-bank.

Artikel delen?