Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Voorzitter Internationale Rode kruis roept wereldleiders op om oorzaken vluchtelingenstromen aan te pakken
19 september 2016 |

Voorzitter Internationale Rode kruis roept wereldleiders op om oorzaken vluchtelingenstromen aan te pakken

​De voorzitter van het Internationale Rode kruis, Peter Maurer, roept vandaag wereldleiders op krachtigere maatregelen te treffen om de oorzaken van grote vluchtelingenstromen aan te pakken, en  tegelijkertijd, menselijkheid en respect te tonen voor de miljoenen mensen die op de vlucht zijn. Maurer geeft aan dat geweld nog te vaak leidt tot de massale vlucht van mensen.

Vluchtelingen.jpg 

De voorzitter van het Internationale Rode Kruis maakt zijn oproep bekend tijdens de vergadering van de Algemene Vergadering van de VN  in New York, over de grootschalige verplaatsing van vluchtelingen en migranten. De Vluchtelingentop, bijgewoond door staatshoofden en overheden, is erop gericht een plan te ontwikkelen hoe om te gaan met de grote migratie-uitdagingen waar de wereld mee kampt.

“De  kwetsbaarheid voor geweld leidt ertoe dat mensen moeten vluchten. De brute realiteit van oorlogsvoering gecombineerd met herhaaldelijke schendingen van het humanitaire oorlogsrecht zorgt voor onaanvaardbare leefomstandigheden,” aldus Maurer. “Willekeurige aanvallen, gerichte aanvallen op civiele infrastructuur en ziekenhuizen, en belegering, ontneemt de burgerbevolking  de middelen om te overleven. Dit blijft zich voordoen in teveel conflicten over de hele wereld.”

De voorzitter van het Internationale Rode Kruis onderstreept dat, naast de grotevluchtelingenstromen, het lot van individuele mensen op het spel staat, en dat elk van deze 65 miljoen ontheemde mensen over de wereld “een eerlijke en menswaardige behandeling verdient”.

Maurer herinnert staten ook aan hun wereldwijde verantwoordelijkheden:
“Ik roep u op om het recht te respecteren, en om evenwicht te bewaren in een wereld  waar veel verschillende machten in verschillende richtingen trekken. Wetteloosheid veroorzaakt vluchtelingen en zal een veilige terugkeer nooit mogelijk maken.”

“Slecht beleid zal extra lijden teweegbrengen. Blijf daarom weg van willekeurige detentie en gebrekkige versnelde procedures. Sta onmenselijke omstandigheden niet toe en laat families niet uiteenvallen.”

De voorzitter woont ook de bijeenkomst van regeringsleiders over de Global Refugee Crisis bij, die is georganiseerd door de Amerikaanse president Barack Obama aan de vooravond van de Algemene Vergadering van de VN op 20 september. Hij neemt ook deel aan de high-level week van de Algemene Vergadering van de VN van 20 tot 26 september om ervoor te zorgen dat de stem van de slachtoffers wordt gehoord  en staten te herinneren aan hun verplichtingen onder het humanitair oorlogsrecht.

Lees ook het artikel over de schrijnende situatie in Centraal-Afrika, een van de onderwerpen van de Vluchtelingentop.

Artikel delen?