Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Universiteit Maastricht wint achtste Frits Kalshoven Competitie humanitair oorlogsrecht
26 februari 2015 |

Universiteit Maastricht wint achtste Frits Kalshoven Competitie humanitair oorlogsrecht

Universiteit Maastricht heeft op vrijdag 27 februari 2015 de achtste editie van de Frits Kalshoven Competitie gewonnen.

Van 23 tot 27 februari 2015 organiseerden het Nederlandse Rode Kruis en het Rode Kruis Vlaanderen de achtste editie van de Frits Kalshoven Competitie (for English readers: see below). Via lezingen, rollenspellen en een pleitwedstrijd werden de 24 deelnemers van zeven universiteiten en de Belgische Koninklijke Militaire School gedurende vijf dagen ondergedompeld in de toepassing van de regels die gelden in oorlogstijd.

Oorlogsvoering in dichtbevolkte gebieden

Het thema van dit jaar was 'Oorlogsvoering in dichtbevolkte gebieden'. Sprekers van onder andere het Internationale Rode Kruis (ICRC), het Belgische Ministerie van Defensie, het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Internationaal Strafhof en PAX belichtten verschillende aspecten van dit actuele onderwerp en de naleving van het humanitair oorlogsrecht. Duidelijk werd dat de plicht om onderscheid te maken tussen burgers en strijders bij aanvallen op dichtbevolkte gebieden onder druk staat. Recente conflicten in bijvoorbeeld Gaza, Syrië en Oost-Oekraïne kwamen aan bod.

Overtuigend pleidooi

Op vrijdag 26 februari 2015 kwam alle vergaarde kennis bij elkaar in een van de hoofdzalen van het Crowne Plaza te Den Haag. 's Morgens werden hier de voorrondes van de pleitwedstrijd gehouden.  Alle teams stonden voor de taak een overtuigend pleidooi te houden over het humanitair oorlogsrecht op basis van een fictieve casus. Universiteit Maastricht en Katholieke Universiteit Leuven werden door de jury als finalisten aangewezen en streden 's middags tegen elkaar in de eindronde.

Winnaars

Rechter Alphons Orie (Joegoslavië Tribunaal), Mariya Nikolova (ICRC), Commodore Peter Heblij (Nederlandse Ministerie van Defensie) en Mr. Pieter de Jong Schouwenburg (advocatenkantoor Van Doorne) jureerden de finale. Na intensief beraad van deze eervolle jury werd Universiteit Maastricht als Winnaar Pleitwedstrijd bekroond. De prijs voor de Beste Individuele Spreker werd uitgereikt aan Libor Lochman en de prijs voor het Beste Rollenspel ging naar het team van Universiteit Tilburg. De winnaars werden persoonlijk gefeliciteerd door naamdrager van de competitie, Professor Em. Frits Kalshoven, die bij deze achtste editie wederom aanwezig was.

For English readers: read more about Frits Kalshoven Competition on International Humanitarian Law

 

 

copyright: Peter Busscher