Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Sami (29) uit Aleppo: "I saw my city die..."

Sami (29) uit Aleppo: "I saw my city die..."

Conflicten die plaatsvinden in steden leiden tot vijf keer meer dodelijke burgerslachtoffers, dan daarbuiten. In Irak en Syrië gaat het zelfs om 70% van het totaal aantal doden. Wereldwijd leven 50 miljoen mensen in steden in conflictsituaties. Zoals Sami.

aleppo.jpg 

Artikel delen?

De stedelijke conflicten zijn zo verwoestend door de manier waarop de strijd wordt gevoerd. ​Gewapende partijen kunnen niet goed het onderscheid maken tussen militaire doelen of stedelijke infrastructuur, of nog erger, ze vallen deze direct aan.

Bijna de helft van alle burgerslachtoffers wereldwijd vielen in Syrië, Irak en Jemen. De conflicten in deze landen leiden tot de hoogste migratiecijfers sinds de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 17 miljoen mensen uit deze landen hebben hun huis moeten verlaten. Dit blijkt uit een onderzoek van het Internationale Rode Kruis, wat de naam 'I Saw My City Die' meekreeg.  

In het onderzoeksrapport komt de 29-jarige Sami aan het woord, die eerst uit Aleppo vluchtte naar Damascus en later naar Beiroet: "I saw my city die; I saw my people perish; I saw myself break. I don't know if I'll ever be okay, but I want that…"  

Robert Mardini, hoofd van het Internationale Rode Kruis in het Midden-Oosten:  "De cijfers in het rapport illustreren hoe dodelijk de conflicten zijn. Des te alarmerender, omdat er een nieuw offensief dreigt in bijvoorbeeld Raqqa in Syrië, en de gevechten rondom Mosul toenemen. Het gaat hier om enorm menselijk lijden, waarbij niemand wordt gespaard."

Het Rode Kruis roept de strijdende partijen op zich te houden aan de regels van het humanitair oorlogsrecht. Het hele rapport is te lezen op de website van het Internationale Rode Kruis.