Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Cursussen Humanitair Oorlogsrecht voor studenten

Cursussen Humanitair Oorlogsrecht voor studenten

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) biedt deze zomer twee cursussen in het Humanitair Oorlogsrecht aan: 
 • een Engelstalige cursus in Warschau van 27 juni tot 7 juli 2011 
 • een Franstalige cursus in België (locatie nader te bepalen) van 29 augustus tot 7 september 2011 

Inschrijving

Het Nederlandse Rode Kruis betaalt de deelname van twee personen aan de Engelstalige cursus en twee personen aan de Franstalige cursus. De inschrijving voor de beide cursussen is nu geopend. De aanmeldingen moeten uiterlijk maandag 11 april binnen zijn.

Voor wie is de cursus?

De cursus is voor studenten, die in de eindfase van hun studie zitten en die aantoonbare interesse hebben in het humanitair oorlogsrecht. Dat kunnen studenten internationaal recht zijn. Ook studenten van andere disciplines met aantoonbare kennis en/of interesse in het internationaal recht kunnen zich aanmelden. Kandidaten moeten vloeiend Engels of Frans kunnen spreken. Dit is uiteraard afhankelijk van de cursus waaraan de student wil deelnemen.  

Wat houdt de cursus in?

Het programma van beide cursussen is te vinden op de website van het ICRC (zie de links onder Meer informatie). Onderwerpen die tijdens deze cursussen aan bod komen zijn:
 • Scope of application and origins of IHL
 • Care for the wounded and sick
 • Detention and detained persons under IHL
 • Protection of the civilian population
 • The conduct of hostilities
 • The law of weapons
 • Influencing the behaviour of combatants
 • Violations of IHL and crime suppression
 • Non-international armed conflicts
 • Human rights and IHL
 • Refugees, displaced persons and IHL
 • Terrorism and IHL

Hoe kunnen studenten zicht aanmelden?

Studenten kunnen zich inschrijven via het Nederlandse Rode Kruis.Op zowel de website over de Engelstalige cursus als de website over de Franstalige cursus kunnen ze een inschrijfformulier vinden. Op deze websites staat ook een overzicht van het programma. Zie:
Het inschrijfformulier moet samen met een motivatiebrief en CV (in het Engels) gemaild worden naar Dagmar Ravensbergen (dravensbergen@redcross.nl) van de afdeling Humanitair Oorlogsrecht van het Nederlandse Rode Kruis.
 
Let op! De aanmeldingen moeten uiterlijk maandag 11 april 2011 binnen zijn.

Selectieprocedure

De afdeling Humanitair Oorlogsrecht maakt vervolgens een voorselectie uit de kandidaten en biedt deze aan bij het ICRC. Het ICRC maakt de definitieve selectie en wijst de cursusplaatsen toe aan de kandidaten van hun keuze. Deze keuze wordt rond 1 mei 2011 bekend gemaakt.

Deelnamekosten

Deelname aan de cursus kost € 600. Het Nederlandse Rode Kruis betaalt de deelname van twee personen aan de Engelstalige cursus en twee personen aan de Franstalige cursus.
 
De  reiskosten naar Warschau of België dienen door de deelnemers zelf te worden betaald. Het totale aantal deelnemers aan de internationale cursus is beperkt tot ongeveer 40. 
 
In de regel wijst het ICRC per cursus twee cursusplaatsen toe aan personen uit Nederland. Wanneer er nog een cursusplaats aan Nederland wordt toegewezen mag er nog een persoon deelnemen, maar dient hij of zij zelf de deelnamekosten (600 euro) te betalen.  

Meer informatie

Kijk op de speciale websites voor de cursussen:
Overige vragen kunnen gesteld worden aan Dagmar Ravensbergen, juridisch adviseur Humanitair Oorlogsrecht. Mail naar dravensbergen@redcross.nl of bel 070-4455707.