Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Frits Kalshoven Competition

Frits Kalshoven Competition

​De Frits Kalshoven International Humanitarian Law Competition is een jaarlijkse unieke pleitcompetitie voor rechtenstudenten, georganiseerd door het Nederlandse Rode Kruis in samenwerking met het Rode Kruis-Vlaanderen.

 

 

Ieder voorjaar nemen geselecteerde studenten een week lang deel aan excursies, workshops en lezingen over het humanitair oorlogsrecht. Tijdens rollenspellen kruipen ze in de huid van militair juristen en vertegenwoordigers van het Interantionaal Comité van het Rode Kruis. De week eindigt met een pleitcompetitie over een fictief gewapend conflict. 
 

Aanmelding

De Frits Kalshoven Competitie staat open voor masterstudenten van Nederlandse en Vlaamse instellingen en Defensie Academies. Elke instelling kan maximaal één team afvaardigen. De voertaal van de competitie is Engels. Zie de website van de Competitie voor meer informatie en het registratieformulier. 
 

Waarom deze competitie

Het Nederlandse Rode Kruis organiseert de competitie in samenwerking met het Vlaamse Rode Kruis om studenten kennis te laten maken met het humanitair oorlogsrecht. Naleving van het oorlogsrecht begint met kennis van de regels. Dit is voor toekomstig juristen extra belangrijk, gegeven dat veel rechtsgebieden raken aan het oorlogsrecht.
 

Wie is Frits Kalshoven

De competitie ontleend zijn naam aan de heer Frits Kalshoven, emeritus hoogleraar internationaal recht en humanitair oorlogsrecht. Hij geniet internationaal bekendheid als oorlogsrechtdeskundige en was nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit rechtsgebied.