Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Verdrag van Genève voor de verbetering van het lot der gewonden en zieken, zich bevindende bij de legers te velde

Verdrag van Genève voor de verbetering van het lot der gewonden en zieken, zich bevindende bij de legers te velde

Internationaal
Totstandkoming
Inwerkingtreding

Nederland
Ondertekening
Ratificatie
Inwerkingtreding
Voorbehoud

Koninkrijk
(Inwerkingtreding)
Bonaire, Sint
Eustatius, Saba

Aruba

Curaçao

Sint Maarten


27-07-192927-07-1929
05-10-1932
Niet meer
NeeN.v.t.


N.v.t.

N.v.t.

N.v.t.

Genève, 27 juli 1929

Dit Verdrag voor de gewonden en zieken van 1929 vertegenwoordigt de derde versie van het Verdrag van Genève, na die van 1864 en 1906. Het is gebaseerd op ervaringen uit de Eerste Wereldoorlog. De wijzigingen die werden aangenomen waren van minder belang dan die van 1906. Nieuwe bepalingen werden toegevoegd voor de bescherming van medische vliegtuigen en het gebruik van het onderscheidende embleem in tijden van vrede. Bovendien werden de emblemen van de rode halve maan en van de rode leeuw en zon erkend voor landen die deze tekenen al gebruikten in plaats van het rode kruis. De rode leeuw en zon is tegenwoordig niet meer in gebruik. De bepalingen omtrent de repatriëring van de ernstig gewonde en zieke gevangenen werden verplaatst naar het Verdrag over krijgsgevangenen.
Het Verdrag van 1929 werd later vervangen door het Verdrag (I) van Genève van 1949. Het is niet langer in werking, in navolging van de universele acceptatie van de Verdragen van Genève van 1949.

De officiële Nederlandstalige verdragstekst

Overzicht van staten die partij zijn bij dit Verdrag (Engelstalig)