Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Voor basisschool en middelbare school

Voor basisschool en middelbare school

lessen oorlogsrecht 

Hoe past het oorlogsrecht in de klas?

Het humanitair oorlogsrecht is een thema dat binnen diverse lessen, thema’s en projecten past. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Maatschappijleer/ geschiedenis/ burgerschapsvorming
  • Projecten over oorlog, vrede & veiligheid
  • Projecten over mensenrechten
  • Projecten over kinderen & oorlog / kindsoldaten
  • Humanitaire principes (respect, diversiteit, tolerantie, non-discriminatie, conflictbeslechting)

Gastlessen 

Landelijk geven ruim 100 vrijwilligers Humanitair Oorlogsrecht gastlessen voor verschillende groepen leerlingen. Lees hier de ervaringen van een vrijwilligster die voorlichting gaf aan groep 6, 7 en 8. Vraag ook een gastles aan bij een Rode Kruis bij u in de buurt of via afdeling HOR (hor@redcross.nl).
 

Achtergrondinformatie

Neem voor achtergrondinformatie of thematisch materiaal over o.a. oorlogsrecht, kindsoldaten of landmijnen contact op met afdeling HOR (hor@redcross.nl).

Maatschappelijke stage

Het Rode Kruis heeft een maatschappelijke stage (MaS) ontwikkeld over het humanitair oorlogsrecht.  Leerlingen van de bovenbouw voeren gedurende een aantal dagen een opdracht uit. Zo raken ze bekend met de regels die gelden in oorlogstijd. Neem voor de MaS contact op met een Rode Kruis bij u in de buurt.

De klas uit

  • De tentoonstelling Kind onder Vuur is een reizende tentoonstelling over kinderen en oorlog. De interactieve tentoonstelling is bedoeld om kinderen tussen 10 en 14 jaar zich te laten inleven in de situatie van hun leeftijdgenootjes in oorlogsgebieden. Voor informatie over deze tentoonstelling kunt u contact opnemen met het projectenbureau van het Nederlandse Rode Kruis (projectenbureau@redcross.nl of 070-4455740).
  • Het Humanity House in Den Haag is een interactief museum waar leerlingen kunnen ervaren hoe het is om (oorlogs-)vluchteling te zijn. Het Humanity House is een initiatief van het Nederlandse Rode Kruis en is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Gemeente Den Haag en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Meer informatie

Neem voor informatie of ondersteuning contact op met de afdeling HOR: hor@redcross.nl of 070-4455753.
Het ICRC, het Internationale Comité van het Rode Kruis, biedt uitgebreide (Engelstalige) informatie over het humanitair oorlogsrecht, waaronder actuele ontwikkelingen, verdragen en thematische dossiers.