Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Eerste hulp Eerste Hulp bij.. Koorts en koortsstuipen

Koorts en koortsstuipen

​​​​​​​​​

Koorts is een normale reactie van het lichaam op een infectie, die veroorzaakt wordt door een virus of bacterie. Van koorts wordt gesproken wanneer de lichaamstemperatuur 38 °C of hoger is. Koorts is te herkennen aan een wat rode gelaatskleur, warm aanvoelen, zweten, klagen over pijn in het hoofd en soms klappertanden. Het vermoeden van koorts kun je controleren door het opmeten van de lichaamstemperatuur. Bij koorts moet het lichaam de warmte kwijt kunnen. Kies daarom dunne kleding die losjes om het lichaam zit. Als het kind het koud heeft of rilt, kan je het tijdelijk extra toedekken. Geef het kind als het koorts heeft extra drinken, eventueel een waterijsje. Eten is minder belangrijk.

Bij een kind met koorts kunnen aan beide armen en benen plotseling heftige schokken en trekkingen optreden. Het is mogelijk dat het kind even ophoudt met ademen. Koortsstuipen komen het meest voor bij kinderen vanaf een half jaar tot vijf jaar bij het begin van een infectieziekte. Koortsstuipen hoeven niet altijd op te treden bij snel stijgende temperatuur. Soms zijn koortsstuipen de eerste verschijnselen van de onderliggende ziekte en komen ze uit het niets opzetten.

Wat stel je vast bij koortsstuipen?

  • Koortsstuipen komen alleen bij kinderen onder 5 jaar voor.
  • Kind heeft koorts en maakt schokkende bewegingen.
  • Dit kan enkele minuten duren.

Wat doe je bij koortsstuipen?

  • Bel of laat 1-1-2 bellen.
  • Zorg ervoor dat kind zich niet bezeert.
  • Leg een kind na de stuip op zij.

Weet jij hoe je reageert bij een ongeval?

Kom erachter tijdens een EHBO-cursus. Onze EHBO instructeurs oefenen met jou belangrijke EHBO vaardigheden. Zodat jij weet wat je moet doen bij bewusteloosheid of een ernstige verslikking. Of leer reanimeren en een AED gebruiken. Volg een cursus bij jou in de buurt of op locatie. Wist je dat een EHBO-cursus vaak door de zorgverzekeraar wordt vergoed?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief