Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Festivals Hulpverlenen op een festival: heftig en hip!

Hulpverlenen op een festival: heftig en hip!

Hulpverlenen op een festival is heftig en hip. Je helpt slachtoffers die te veel drank en drugs op hebben en maakt ​de leukste optredens mee. Onze evenementen-vrijwilligers Agnetha van Gils (27) en Sander Meerveld (19) vertellen over hun ervaringen.

Artikel delen?

Agnetha-2-1-wb.jpg
 Agnetha: al 9 jaar vrijwilliger bij afdeling de Baronie. Bizarste festivalervaring: "Tijdens Breda Barst moest de beveiliging ingrijpen bij een agressieve vriendengroep die teveel drugs had gebruikt. Ze werden met de ambulance afgevoerd."

“Ik vergeet nooit meer hoe ik me voelde toen Hardwell en Tiësto samen optraden. Kippenvel!’’ zegt Agnetha. Ze verleent al drie jaar achter elkaar hulp bij 538 Koningsdag in Breda. Op het terrein staan vier Rode Kruis-behandelposten waar zo’n veertig vrijwilligers eerste hulp verlenen.

Ongesteld

Agnetha komt van alles tegen op de behandelpost. Zo kwam er afgelopen keer een meisje naar haar toe dat voor de eerste keer ongesteld was geworden. “Half huilend vroeg ze me om maandverband. Ik vond het knap dat ze dat durfde te vragen.” Naast dit soort onschuldige dingen heeft ze ook weleens te maken met slachtoffers van vechtpartijen. “Een beveiliger brengt die persoon dan naar onze EHBO-post. Vaak heeft diegene een bult op zijn hoofd, een kapotte vuist of een bloedneus”, zegt ze. “Ik vraag nooit wat er is gebeurd, dat gaat mij niets aan. Ik ben er alleen om hulp te verlenen en oordeel er niet over.”   
Sander Meerveld-wb.jpg
 Sander: sinds zijn 16e betrokken bij het Rode Kruis en vanaf zijn 18e volwaardig vrijwilliger bij het Rode Kruis in Rhenen. Zijn ultieme festivaltips: "Neem nooit zomaar drinken aan van een ander, houd je drankje in de gaten en laat je niet beïnvloeden door mensen met drank en drugs."

Alcohol en drugs

Toen Sander 16 was nam zijn vader hem een keer mee naar de EHBO-post op Appelpop. Een festival dat elk jaar plaatsvindt in Tiel. “De sfeer van het festival, de muziek en de gezelligheid op de EHBO-post trok me zo aan dat ik ook Rode Kruis-vrijwilliger wilde worden”, zegt Sander. Hij maakt vaak mee dat mensen van zijn eigen leeftijd of jonger op de EHBO-post belanden vanwege alcohol en drugs. Als ze nog bij kennis zijn dan belt het hoofd van de EHBO-post meestal de ouders om te vragen of ze hun kind willen ophalen. “Sommigen zijn superkwaad op hun kind en reageren dat op ons af. Maar ze zijn ook vaak dankbaar dat wij hun kind in veiligheid brengen.” 

Helemaal de weg kwijt

Als hulpverlener ervaart Sander aan den lijve hoe gevaarlijk het kan zijn om drugs en alcohol te nuttigen. Zo lag er afgelopen keer bij Appelpop een meisje op de dijk. “Ze was helemaal de weg kwijt en dreigde zelfmoord te plegen als we haar ouders zouden bellen. We praatten op haar in en uiteindelijk luisterde ze naar ons”, zegt hij. Na afloop kreeg de afdeling een bedankmailtje van het meisje. “Dat geeft zo’n goed gevoel. Daar doe je het voor!”

Meld je aan!

Sander zou het leuk vinden als er meer jonge vrijwilligers bij het Rode Kruis komen. “Kom eens langs op de EHBO-post. Dan laat ik je zien wat we doen.” Wil jij Sander zijn collega worden? Meld je dan hier aan.

Ga terug naar onze festivalpagina