Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Festivals Tips voor het festivalseizoen

Tips voor het festivalseizoen

​​​​Tickets? In the pocket. Vervoer? Geregeld. Festivalbuddy’s? Aangehaakt. Verder overal aan gedacht? Check deze tips!

Artikel delen?

​​aftermaster.gif

Hoedje op, flesje mee, ingesmeerd en gáán!

Een festival is pas compleet als het zonnetje schijnt en de thermometer zomerse temperaturen aantikt. Het is dan makkelijk om helemaal op te gaan in de festival-vibe, zonder je ergens druk om te maken. Geniet er lekker van, maar denk even aan de volgende dingen:​

Houd je hoofd koel

Het dragen van een pet of hoed helpt om je hoofd koel te houden. Dit is belangrijk om een zonnesteek te voorkomen. Wordt het toch te heet onder je voeten? Zoek dan een rustig plekje in de schaduw op of zorg voor een verfrissende plens water in je gezicht.

Flesje mee

Uitdroging komt vaak voor op festivals. Een mix van warmte, alcoholische versnaperingen en veel dansen zorgt ervoor dat je snel vocht verliest. Vul dit op tijd aan. Neem bijvoorbeeld een flesje water mee dat je bij kunt vullen. Zo kom je nooit droog te staan!​

Dat gaat gesmeerd

Houd rekening met de straling van de zon. Tussen 12.00 en 15.00 uur is deze het sterkst. Smeer onbedekte delen van je lichaam regelmatig (ongeveer elke 2 uur) in met zonnebrand. Zo voorkom je de bekende kreeft-look aan het eind van het weekend.​
rups.gif

Weer of geen weer...

Helaas is lekker weer nooit gegarandeerd. Als de temperatuur daalt en de regen met bakken uit de lucht komt, is het belangrijk om  jezelf warm te houden. Rock die poncho als het regent en zoek onderdak als je het echt koud krijgt. Af en toe een warme drank of hap helpt ook. Dit werkt als kacheltje van binnenuit.

Onweer

Sta je in een open veld en begint het te bliksemen? Ga dan gehurkt zitten met je voeten tegen elkaar. Dit verkleint de kans dat je geraakt wordt en beperkt de schade wanneer de bliksem dichtbij inslaat.

Blaar maar waar

Hoe gek het ook klinkt, blaren zijn een van de meest voorkomende ergernissen tijdens festivals. Eén blaar op de verkeerde plek en je danst al een stuk minder soepel. Een eenvoudige tip om de kans op blaren te beperken: draag comfortabele schoenen.

Let op elkaar

Op festivals gaan sommige vrienden of vriendinnen nét iets verder dan op een ander feest. Houd elkaar dan ook goed in de gaten. Merk je dat je festivalvrienden helemaal de weg kwijt zijn door alcohol of drugs​? Blijf in de buu​rt en haal een rondje water in plaats van bier.

Eerste hulp post

Als er toch iets mis gaat, kun je altijd terecht bij de eerste hulp post op het festival. Ook als je alleen  een paracetamolletje of een blarenpleister nodig hebt.

Alle EHBO-tips altijd op zak hebben?​

Download de EHBO-app met speciale EHBO-tips voor festivals.