Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Giro 7244 open voor slachtoffers tyhoon Filipijnen

Giro 7244 open voor slachtoffers tyhoon Filipijnen

​​​​​​Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 7244 voor hulp aan slachtoffers op de Filipijnen als gevolg van tyfoon Haiyan. Ruim 4,5 miljoen mensen zijn getroffen door het natuurgeweld. Meer dan 1200  mensen kwamen daarbij om.  Er is dringend behoefte aan noodhulp in de vorm van schoon drinkwater, onderdak, voedsel en medische ondersteuning.  

Direct hulp

Medewerkers en vrijwilligers van het Filipijnse Rode Kruis zijn al dagen met man en macht aan het werk. Slachtoffers worden opgevangen in evacuatiecentra. Vrijwilligers delen voedsel, water, dekens, plastic zeilen en hygiënekits uit. Ook voert het Rode Kruis reddingsacties uit en wordt  de schade in de getroffen gebieden in kaart gebracht.

Moeilijk toegang

Toegang tot de zwaarst getroffen gebieden is erg moeilijk doordat veel wegen onbegaanbaar zijn vanwege omgevallen bomen of omdat ze onder water staan. De volledige omvang van de schade is nog niet duidelijk. Verwacht wordt dat het dodental nog ernstig zal oplopen als alle getroffen gebieden zijn bereikt.  Bekend is dat vooral de provincies Leyte en Samar erg zwaar hebben geleden. Van de stad Tacloban, met 200.000 inwoners, is mogelijk zelfs 80 procent verwoest.

Voorbereiding op de tyfoon

De tyfoon raasde vrijdag en zaterdag over de Filipijnen. Soms met snelheden van bijna 300 kilometer per uur en met metershoge golven tot gevolg. Inwoners van het gebied waren van tevoren gewaarschuwd door vrijwilligers en hulpverleners van het Rode Kruis en door de overheid. Bijna 1 miljoen mensen verbleven in evacuatiecentra toen de tyfoon aan land kwam.