Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Activiteiten Bijzondere Vakanties Mee als vrijwilliger Vrijwilliger Joke Koevoets (58)

Vrijwilliger Joke Koevoets (58)

Verpleegkundige

 

Joke Koevoets.jpg"Een vriendin van mij is al jaren vrijwilliger en dit jaar heb ik eindelijk de stap gezet. Het bevalt prima. In mijn dagelijks werk ben ik praktijkondersteuner bij een huisarts. Ik heb een eigen spreekuur waar mensen komen die bijvoorbeeld diabetes hebben of astma en geregeld op controle moeten komen. Dat is vooral informatie geven, procedures uitleggen, voorlichting geven.

Een week mee als verzorgende op het schip is heel wat anders en zwaarder dan het werk dat ik vroeger in het ziekenhuis deed. Maar het geeft heel veel voldoening.  Ik help mensen met uit bed komen, wassen, aankleden, tanden poetsen, eten opscheppen. Heel divers. Het idee is dat de gasten zoveel mogelijk zelfstandig zijn en dat wij helpen waar nodig. Maar we hebben vooral veel lol met elkaar. Natuurlijk heeft iedereen een gebruiksaanwijzing, maar dat geldt net zo goed voor mij. Irritaties moet je snel uitpraten. Ik vind dat het allemaal heel soepel gaat.

Dit soort werk doe je met passie. Ik vind het een verrijking, je leert zoveel bij in een week. Niet betuttelen, dat is het belangrijkste. Onze gasten zitten misschien in een rolstoel en kunnen soms niet zo heel duidelijk praten, maar er mankeert niets aan hun hersenen. Ze weten zelf heel goed wat ze zelf kunnen.‚Äč

Volgend jaar wil ik weer mee, misschien meld ik me dan aan bij een van de hotels."