Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Burgerhulp Ready2Help Ready2Help na de aardbeving

Ready2Help na de aardbeving

Artikel delen?

Ready2Help na de aardbeving in Ecuador

Zoals je wellicht weet, is er op dit moment grote vraag aan noodhulp voor de slachtoffers van de aardbeving in Ecuador. Jij als R2H'er kan hier ook je steentje bijdragen, ook al is het buiten de landsgrenzen.

Waar gaat het om?
Afgelopen zaterdag werd Ecuador getroffen door een grote aardschok en later heeft een nieuwe aardbeving de kust van Ecuador getroffen. Gebouwen zijn verwoest en duizenden mensen hebben geen veilig onderdak, zijn gewond of erger. Het is voor de hulpverleners ter plaatse moeilijk om te bepalen welke wegen en gebouwen schade hebben opgelopen.

Om hen daarbij te ondersteunen, is het bedrijf Tomnod een crowdsourcing-project gestart. Vrijwilligers van over de hele wereld vergelijken en beoordelen in dit project satellietbeelden van voor en na de ramp. Hierdoor ontstaat er snel een duidelijk beeld van het rampgebied en vinden ze snel locaties waar hulp hard nodig is. Bij eerdere (natuur)rampen, zoals de aardbeving in Nepal in 2015, hebben andere R2H'ers zich online ingezet om de lokale hulpverlening te ondersteunen.

Wat kan ik doen?
Jij als R2H'er maakt hier op afstand, van achter je computer, ook al het verschil. Elke tijdsinvestering, of het nou 5 minuten of 5 uur zijn, helpt mee om het rampgebied beter in kaart te brengen.

Wil je helpen met het gebied in kaart brengen? Volg dan onderstaande instructies. Deze zijn heel eenvoudig en als volgt:

 • Ga naar de (Engelstalige) website: klik hier en klik op de campagne 'Ecuador Earthquake'. Deze staat bovenaan of onder "Current campaigns".
 • Klik rechtsboven op de knop met de tekst 'How to participate?';
 • Je komt vervolgens uit bij een instructievideo. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je de satellietbeelden moet beoordelen;
 • Gebruik de kaart om het gebied te onderzoeken (sleep met je muis om het gebied te vergroten);
 • Vergelijk het beeld voor en na de ramp door links onderaan te klikken op 'oldest' en 'newest';
 • Zoek naar 'beschadigde wegen & gebouwen, tentenkampen of grote verwoestingen' in de situatie na de ramp, zoals afgebeeld door de iconen links van de kaart;
 • Zijn de objecten beschadigd? Selecteer dan het betreffende icoon en markeer dat gebied op de kaart;
 • Schuif met de kaart of ga naar de volgende kaart met 'Jump to priority area' linksboven;
 • Wil je tips? Klik dan links op 'Examples & Tips'.
 • Al je aanpassingen worden automatisch opgeslagen op de website. Als je dit ook zelf wilt bijhouden, is het mogelijk om een account aan te maken. Klik hiervoor op 'sign in'. Je vorderingen worden dan in je account opgeslagen en Tomnod houdt je op de hoogte van alle updates. Dit is niet verplicht!
 • Op de homepage van Tomnod staat bij de verschillende campaigns hoeveel procent er al gereed is ('% searched'). Het kan zijn dat dit al (bijna) op 100% staat. De website wordt regelmatig geüpdatet met nieuwe satellietbeelden. Kijk vooral later nog een keer als het resultaat op 100% staat! Wanneer de campaign bovenaan de pagina staat, wordt het aantal procenten niet weergegeven.

Heb je een vraag waarvan het antwoord niet in deze e-mail staat? Kijk dan eerst eens op de site van Tomnod bij de veelgestelde vragen. Meer informatie vind je ook op de Facebook of Twitter van Tomnod.

Voor vragen aan Ready2Help kun je terecht op www.ready2help.nl . Je stelt je vraag ook heel makkelijk via Facebook, Twitter of per e-mail op ready2help@redcross.nl. Laat je ons via een van deze kanalen weten of je mee doet aan de hulpactie?