Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Burgerhulp Ready2Help Zo gaat een Ready2Help actie in het centrale magazijn in Apeldoorn

Zo gaat een Ready2Help actie in het centrale magazijn in Apeldoorn

Paul (64) meldde zich in de zomer van 2015 aan voor Ready2Help en zet zich sindsdien met verve in. Maar liefst acht keer is hij opgeroepen om mee te helpen in het centrale magazijn in Apeldoorn en evenzoveel keer heeft hij zijn handen uit de mouwen gestoken. Hieronder zijn verhaal.

                         

IMG_1304_small.jpg"Veldbed uit de hoes halen. Twee eindstokken kletteren op de grond. Bed uitklappen en let op je vingers! Is de bekleding nog goed? Wiebelt het onderstel? Zitten alle nokken eraan? Heb je een kleine en een grote eindstok? En heeft één van de twee busjes in de grote stok een uitsparing? Zitten er nog vlekken op? Bed weer inklappen, in de hoes stoppen, stokken erbij. En dan met zijn vijfentwintigen op een kar.

Na het controle van tientallen veldbedden hoef je niet meer na te denken en zie je in één oogopslag wat er mis is. En er is veel mis. Bedden die bedoeld zijn om een nacht op te slapen zijn maanden gebruikt. Steeds weer in een andere noodopvang. Je begrijpt dat vluchtelingen met zijn drieën of vieren op een bed gaan zitten praten. En natuurlijk begrijp je dat een moeder haar kinderen bij zich in bed neemt als ze de slaap niet kunnen vatten. We repareren wat we kunnen, maar na al die maanden van  intensief gebruik wordt de uitval groter.

Toen ik mij in de zomer van 2015 aanmeldde voor Ready2Help had ik geen idee dat er in Apeldoorn een centraal magazijn van het Rode Kruis is. En nu is het vertrouwd. Je kent de 'vaste mensen' maar ziet ook telkens nieuwe vrijwilligers. Het is alsof je hier al jaren rondloopt.
Onder de koffie praat je met elkaar over de situatie van de vluchtelingen en de hele problematiek die daar omheen speelt. Zoals overal zijn er verschillende meningen en opvattingen. Maar van één ding is iedereen overtuigd: mensen slaan niet zo maar op de vlucht en een medemens laat je niet in de kou staan.

We gaan weer aan het werk: Veldbed uit de hoes, uitklappen, een grote scheur... Gelukkig komen er deze maand nieuwe veldbedden!"