Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Noodhulp Noodhulp in Nederland Noodhulpteams Meer informatie over noodhulpteams

Meer informatie over noodhulpteams

De Noodhulpteams verlenen hulp aan lichtgewonden tijdens grote rampen of calamiteiten. Bijna duizend vrijwilligers zijn de afgelopen maanden opgeleid en getraind om zich op deze nieuwe rol van het Rode Kruis voor te bereiden. 
 

In het hele land staan vrijwilligers paraat om medische hulp te bieden, als zijnde de leden van een van 25 nieuwe Noodhulpteams. De teams zijn in de plaats gekomen van de SIGMA-teams en zijn onderdeel van Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB), dat op 4 januari 2016 landelijk werd ingevoerd.

De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) is de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de coördinatie van geneeskundige hulpverlening bij zware ongevallen en rampen. Bij een ongeval of ramp met veel slachtoffers kan de GHOR een of meer Noodhulpteams van het Rode Kruis tegelijk met de reguliere hulpdiensten oproepen.

NHT_1.JPG 

Sneller en tegelijkertijd hulp krijgen

De Noodhulpteams waar de nieuwe vrijwilligers deel van uitmaken, ontfermen zich dan over de lichtgewonde slachtoffers. Het ambulancepersoneel concentreert zich op de zorg voor de zwaargewonde slachtoffers. Daardoor kunnen alle gewonden, zwaar- of lichtgewond, snel en tegelijkertijd  hulp krijgen. "De focus van de Noodhulpteams op lichtgewonden ligt meer in het verlengde van onze expertise,  waar we de meeste ervaring mee hebben, zoals bij evenementen," aldus Gijs de Vries, algemeen directeur van het Rode Kruis. NHT_belangrijkste_taken_small.jpg
De nieuwe rol voor de Rode Kruis vrijwilligers is er gekomen omdat door veranderingen in wet- en regelgeving, maar ook door nieuwe inzichten, verbeteringen zijn doorgevoerd in de samenwerking met de Veiligheidsregio’s, de Regionale Ambulance Voorziening en het Instituut voor Fysieke Veiligheid. 

Goed getraind en klaar voor inzet

"De rol die we als noodhulpteam krijgen lijkt me erg uitdagend. We krijgen namelijk te maken met mensen die in paniek zijn dus naast EHBO verlenen we ook nog psychosociale ondersteuning," zegt noodhulpteamvrijwilliger Celine van Rensburg. Een operationeel Noodhulpteam bestaat uit 8 hulpverleners, waaronder de chauffeur, die in principe binnen 45 minuten op de incident-locatie aanwezig kunnen zijn. Van Noodhulpteamleden wordt onder meer verwacht dat zij minimaal vier keer per jaar actief zijn als EHBO-er bij grote evenementen, zoals Koningsdag of de Nijmeegse Vierdaagse. Op die manier blijft hun ervaring met hulp aan lichtgewonde slachtoffers up to date en zijn zij breed inzetbaar. Aanvullend volgen noodhulpteamleden opleidingsmodules waarin zij specifieke vaardigheden en kennis leren om hun taak goed te kunnen vervullen en vindt er jaarlijks nascholing plaats.

Ook Noodhulpteamlid worden?

"Het team waar ik nu in zit is erg enthousiast en we kijken ernaar uit ons voor anderen in te zetten," zegt Celine. "Ik ga ook een opleiding volgen tot teamleider van het Noodhulpteam en hoop hiermee  in de toekomst goed werk te verzetten."

Ook vrijwilliger bij een Noodhulpteam worden? Meld je dan nu aan.

word-vrijwilliger.png