Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Noodhulp Noodhulp in Nederland Noodhulpteams Noodhulpteams opleiding en training

Noodhulpteams opleiding en training

​Alle hulpverleners van het Rode Kruis dienen zo goed mogelijk voorbereid te zijn op het uitvoeren van hun functie in de praktijk. Dit doen we door trainingen te verzorgen en door het verlenen van hulp in de praktijk, want er iets niet zo leerzaam als het toepassen van je vaardigheden in een real life situatie. Kennis is overal!

​Leren doe je in de praktijk!

Met onze trainingen zorgen we ervoor dat hulpverleners zo goed mogelijk zijn voorbereid op het uitvoeren van hun functie in de praktijk. Bij het ontwikkelen van onze leerinterventies houden we er rekening mee dat mensen het beste leren door blended learning: het oplossen van realistische problemen uit de praktijk en interactie met elkaar. 

NRK_materiaal-61.jpgBlended learning

Door stof te herhalen en op verschillende manieren aan te bieden, wordt deze beter opgenomen en blijft het langer beklijven. Bij de training Hulpverlener Noodhulpteam nemen de deelnemers daarom een leesmap door, waarin de stof in tekst met foto’s en figuren wordt ondersteund, volgen zij een e-module waarin zij een inzet beleven en nemen zij deel aan trainingsbijeenkomsten.

Realistische problemen uit de praktijk

Door de taken die horen bij een functie ook daadwerkelijk uit te voeren, ontdekken deelnemers tegen welke kleine en grote probleemsituaties ze kunnen aan lopen en leren ze hier oplossingen voor te vinden. Daarom wordt altijd zoveel mogelijk een koppeling gemaakt naar de praktijk en is er in de trainingsbijeenkomsten veel ruimte voor oefenen aan de hand van rollenspellen (specifieke vaardigheden) en voor het spelen van scenario’s waarbij een gehele inzet van het Noodhulpteam wordt nagespeeld (de gehele taak kunnen uitvoeren). De benodigde praktijkervaring doen Noodhulpteamleden op door per jaar minimaal 32 uur hulp bij grootschalige evenementen te verlenen.

Interactie

Deelnemers stellen hun gedachten en handelen steeds bij wanneer zij samen nadenken over de stof, ervaringen bespreken en elkaar feedback geven. In de trainingsbijeenkomsten wordt deze interactie daarom gestimuleerd door de trainer en het toepassen van specifieke werkvormen.

Modules

  • EHBO
  • Eerste hulp bij Evenementen
  • Hulpverlenen bij grootschalige evenementen
  • Noodhulpteamlid
  • Teamleider
  • O&G Chauffeur

Ook Noodhulpteamlid worden?

"Het team waar ik nu in zit is erg enthousiast en we kijken ernaar uit ons voor anderen in te zetten," zegt Celine. "Ik ga ook een opleiding volgen tot teamleider van het Noodhulpteam en hoop hiermee  in de toekomst goed werk te verzetten."

Ook vrijwilliger bij een Noodhulpteam worden? Meld je dan nu aan.

word-vrijwilliger.png