Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Noodhulp Noodhulp in Nederland Power to the People Programma

Programma

​​​​​​Rode Kruis congres "Power to the people"

​​​17 april 2014​

09.00-09.30    Ontvangst & registratie

​09.30-11.00    Opening en hulpverlening in Nederland

H.K.H. Prinses Margriet zal samen met Gijs de Vries, sinds 1 januari 2014 algemeen directeur van het Rode Kruis, het congres openen.​

Tijdens deze sessie staat de hulpverlening in Nederland centraal. Zo zal Wanda van de Bovenkamp haar ervaringen delen rondom de zoektocht naar de broertjes Ruben & Julian. Elke Verwoerd vertelt over 058 Helpt, een hulpinitiatief dat door inwoners van Leeuwarden werd gestart n.a.v. de brand in de binnenstad oktober vorig jaar.

​Als gastprekers zullen Pieter Winsemius, als WRR-lid o.a. betrokken bij het rapport 'Vertrouwen in de Burger' en Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid hun visie laten horen.

​​Debat o.l.v. dagvoorzitter Annette van Trigt tussen de zaal, de sprekers en experts, waaronder Menno van Duin – Lector Crisisbeheersing & Veiligheid.

 11.05-11.30   Koffiepauze

 11.30-12.30   Hulpverlening in het buitenland

Tijdens deze sessie kijken we naar wat we kunnen leren van       hulpverlening in het buitenland. Vanwege de internationale sprekers is de voertaal tijdens deze sessie Engels.

​Zo vertelt Matthias Max van het Duitse Rode Kruis over de inzet van burgers tijdens de grootschalige overstromingen van de Elbe en de Donau in juni 2013. Maar ook de overstromingen in Brisbane Australië komen aan bod. Duizenden burgers kwamen daar spontaan naar het getroffen gebied om de bewoners te helpen bij het opruimen van de ravage.

Trevor Riggen is binnen het Amerikaanse Rode Kruis verantwoordelijk is voor alle noodhulpoperaties in de Verenigde Staten. Hij zal vertellen over zijn ervaringen met de grote diversiteit aan rampen in zijn land en hoe het Amerikaanse Rode Kruis hier in de hulpverlening mee omgaat. 

Na de presentaties van Matthias Max en Trevor Riggen is er de gelegenheid voor de zaal om vragen te stellen. Annette van Trigt zal dit alles in goede banen leiden.

12.30-13.30    Lunch

13.30-14.45    Middagprogramma

Ook in de middag draait het om interactie. Voortbouwend op het ochtendprogramma staan uitwisseling en kruisbestuiving centraal, aan de hand van de volgende thema's:

1. Hoe activeer je burgers via social media en hoe leg je de link met de echte wereld? O.l.v. Ragna Opten, VDMMP en Koert de Vries, Projectleider Burgerhulp bij het Rode Kruis

2. Hoe zorg je voor een goede koppeling tussen hulpvraag en hulpaanbod? O.l.v. Kim Anema, Projectleider CobaCore bij het Rode Kruis

3. Wat kun je als burger doen voordat een ramp plaatsvindt: wat moet je kunnen, weten en hebben? O.l.v. Peter Paul Tenthof van Noorden, Manager EHBO bij het Rode Kruis

4. Wat kunnen burgers tijdens een ramp bijdragen aan de hulpverlening? O.l.v. Ilmar Woldring, Eigenaar Iwécom Management, Training & Advies

5. Wie is er voor de burger na de ramp? O.l.v. Ina Strating, Adviseur (online) crisiscommunicatie/nazorg bij HowAboutYou 

14.45-15.00    Koffiepauze

15.00-15.45   ​ Reflectie

Annette van Trigt blikt terug samen met de deelnemers en Paul Gelton, Directeur Resilience van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Gevolgd door de plenaire afsluiting met Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten.

 15.45-16.30   ​Borrel