Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Noodhulp Noodhulp in Nederland Verhalen van onze vrijwilligers De feeststemming was helemaal omgeslagen

De feeststemming was helemaal omgeslagen

Martijn Brul (23) hielp bij het auto-ongeluk tijdens c​arnaval in Ter Apel, op 14 februari 2015. Hij reanimeerde een 33-jarige vrouw die onder de auto was gekomen.

017_Carnaval ter Apel.jpg

(Foto: Ronny Wiekenkamp)

"Het zag er slecht voor haar uit wist ik, toen ik haar zag liggen op straat. De auto had haar met een enorme klap geraakt. Omstanders stonden diep bedroefd en geschokt om ons heen. De feeststemming in Ter Apel was helemaal omgeslagen.

Om vier uur 's middags kregen mijn collega en ik een oproep via de portofoon dat er een ernstig ongeluk was gebeurd. Op onze bikes reden wij er snel naartoe. De drieëndertigjarige vrouw lag bewusteloos op de grond en brandweermannen reanimeerden haar. Een van hen kwam naar mij toegelopen terwijl ik van mijn fiets stapte. Hij vroeg of ik het reanimeren wilde overnemen.

Zou ze het halen? Deze vraag bleef door mijn hoofd spoken terwijl ik met al mijn kracht op haar borstkast drukte. Na een tijdje besloot de arts van het Mobiel Medisch Team die met de traumahelikopter ter plaatse was gekomen, om de reanimatie te staken. Ze was dusdanig gewond geraakt dat we haar niet meer konden redden. Wat heb ik nu beleefd, dacht ik, toen we een deken over haar lichaam legden."  

Witte roos

"Afgelopen woensdag heb ik een witte roos neergelegd op de plaats van het tragische ongeluk. Het Rode Kruis ​vertelde me dat het voor de geestelijke verwerking niet goed is om die plek te ontwijken. Daarom hebben mijn kameraad en ik besloten om ernaar terug te gaan. Op die manier probeer ik het voor mezelf af te kunnen sluiten."