Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Noodhulp Noodhulp in Nederland Verhalen van onze vrijwilligers "Ze vielen als kegels om toen de truck hen raakte"

"Ze vielen als kegels om toen de truck hen raakte"

Rode Kruis-vrijwilliger Johan Loman verleende hulp tijdens het monstertruckongeluk in Haaksbergen in 2014. Met het geld dat we ophalen tijdens de Rode Kruis Week kunnen we mensen zoals Johan goed voorbereid, opgeleid en met de juiste uitrusting hulp laten verlenen.​

Artikel delen?

Johan Loman-bewerkt_bewerkt-1.jpg
 Johan Loman: "We hebben mekaar er doorheen gesleept." 

Johan Loman is sinds 1969 Rode Kruis-vrijwilliger en heeft hulp verleend tijdens de treinkaping in De Punt (1977), tijdens de vuurwerkramp in Enschede (2000) en ook nog tijdens het monstertruck ongeluk in Ha​aksbergen (2014). “Ik hoop nooit meer zoiets ergs mee te maken tijdens de diensten die ik draai”, zegt hij.

“Ze waren als kegels omgevallen”

Terwijl Johan het terrein van het Auto Motor Sportief op loopt en ziet hij een monstertruck het publiek in rijden. “Vanaf dat moment staat de tijd stil, het is niet te beschrijven wat je meemaakt”, zegt Johan. “Mensen lagen op mekaar, naast elkaar, over elkaar heen. Ze vielen als kegels om toen de truck hen raakte.”

“Er was te weinig ruimte”

Johan gaat direct naar het incident toe en ziet daar tussen de chaotische mensenmassa 3 personen over elkaar heen liggen. Ze bloeden. Johan ontfermt zich over ze en probeert zo goed mogelijk hulp te verlenen, wat lastig is want de mensen liggen erg dicht bij elkaar. “Het lukte me niet goed ze in de stabiele zijligging te leggen, want er was te weinig ruimte.” Al snel is de traumahelikopter aanwezig en neemt de personen mee naar het ziekenhuis.

“Ik wist niet wat ze bedoelde”

“Helaas zijn door het ongeluk 3 mensen overleden. 2 volwassen en een jongetje van 8. 1 van hen was de oma van een Rode Kruis-collega. Heel verdrietig,” zegt Johan. Omdat hij op de automatische piloot heeft gewerkt kan hij zich sommige dingen niet meer herinneren. “Een maand na het ongeluk kwam er een vrouw naar me toe die zei: “Bedankt voor wat je voor mijn dochter hebt gedaan”. Ik wist niet wat ze bedoelde.”

“We hebben mekaar er doorheen gesleept”

Kort na het ongeluk vindt Johan het niet fijn wanneer hij grote wagens ziet, dan denkt hij weer terug aan die verschrikkelijke gebeurtenis. “Het was ontzettend moeilijk voor me, maar dankzij het thuisfront en mijn familie heb ik het een plekje kunnen geven.” Johan krijgt ook veel psychosociale ondersteuning van het Rode Kruis en de gemeente. “Ik heb zelf ook andere collega’s bijgestaan die erbij waren, zoals Gerben Leferink die zelfs helemaal vooraan stond. We hebben mekaar er doorheen gesleept.”

Lees meer verhalen over onze vrijwilligers