Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Noodhulp Hulp voor vluchtelingen Kom in actie Activiteiten voor vluchtelingen

Activiteiten voor vluchtelingen

​​​​Duizenden boeken, Syrische hapjes, lezingen of taallessen.... Organiseer een activiteit voor vluchtelingen. Laat je inspireren door deze activiteiten voor vluchtelingen. Jouw actie in de schijnwerpers? Laat het ons weten.

Jouw actie in de schijnwerpers? Laat ons weten wat jij doet voor vluchtelingen en waar; en voeg een foto of video toe. Misschien promoten we je initiatief hier op onze website. Mail ons inactievoorvluchtelingen@redcross.nl

Pop-up-bibliotheek - Heumensoord


 

Op ​initiatief van Bibliotheek Gelderland Zuid zijn in korte tijd ruim 3000 boeken aangeleverd/verzameld voor een tijdelijke bieb op het terrein; prentenboeken, Engelstalige boeken, woordenboeken en vertaalboeken. Vanaf de eerste dag liep het storm.

Make-it-Happen - Nijmegen


 

Een grote groep Syrische vluchtelingen en Nederlanders maken samen diverse Syrische hapjes klaar. In de Stevenskerk eten ze de gemaakte hapjes gezamenlijk op.

Food for Thought Lectures - Nijmegen


 

 

Engelssprekende asielzoekers uit Heumensoord kunnen deelnemen aan lezingen, aangeboden op de Universiteit van Nijmegen. De lezingen gaan over verschillende Nederlandse, Europese - , Internationale en academische kwesties.

Blixem Lunchcafé - Nijmegen

 

 

In een lunchcafé gerund door verstandelijk gehandicapten, werken gehandicapten en asielzoekers samen om binnen- en buitenlandse gerechten klaar te maken.

Heumensoord en Syrië - Tricht


 

Een aantal organisaties in het dorp Tricht heeft met een actie de vluchtelingen in de noodopvang in Heumensoord en in opvangkampen in Syrië willen steunen. Behalve mannenkleding in kleine maten, schoenen en speelgoed was er dringend behoefte aan hygiënesetjes. Een bijna gepensioneerde tandarts uit dit dorp nam contact op met een grote firma die meteen een grote hoeveelheid tandenborstels en tandpasta beschikbaar stelde. Deze schenking kon worden aangevuld met mondhygieneartikelen uit het magazijn van een bedrijf dat tandheelkundige apparatuur levert.

Bibliotheek en Saxion oefenen Nederlandse taal met vluchtelingen - Twente


 

De Overijsselse Bibliotheken en Saxion Enschede hebben een samenwerking opgezet. Studenten van de Saxion lerarenopleiding lezen voor en doen taalspelletjes met kinderen van vluchtelinggezinnen. In tweetallen zijn de studenten gekoppeld aan een gezin. Wat ze precies gaan doen mogen ze zelf bepalen. Het doel is om het lees- en taalniveau van vluchtelingen te bevorderen. Gedurende zeven weken wordt het project uitgevoerd op het asielzoekerscentrum in Almelo, Azelo en andere opvangcentra in de regio Twente. Een bezoek aan de bibliotheek wordt gestimuleerd om vluchtelingen bekend te maken met de bibliotheekvoorzieningen. Met het project willen de Overijsselse Bibliotheken integratie van de vluchtelingen bevorderen.

Draag je tasje bij! - Landelijk


 

Een webshop heeft het initiatief genomen om de actie 'Draag je tasje bij!' op te zetten. Met dank aan ontzettend veel burgers heeft het team het voor elkaar kunnen krijgen om honderden tassen met verzorgingsproducten voor dames in te zamelen. De mooie tassen bestaan uit producten waar geen vrouw zonder kan! De reacties op de actie waren hartverwarmend. Het team heeft de pakketten naar de Welkom Winkel in Groningen gebracht.

Taalles - Rosmalen


 

Meer dan 120 bewoners van het AZC Autotron waren aanwezig bij de eerste taalles, na het klassikale gedeelte ging de les verder in kleinere groepen. De lessen worden verzorgd door vrijwilligers en docenten. Het doel van het Rode Kruis is om alle 500 bewoners de mogelijkheid te bieden om taalles te volgen.

De vergeten jassen - Groningen


 

De vergeten jassen in de garderobe van Studentenvereniging Vindicat Atque Polit gaan naar vluchtelingen in Assen. De stichting Vindicat in Actie doneert de jassen aan de Welkom Winkel van het Rode Kruis waar de jassen zeer welkom zijn. Vindicat heeft laten weten dat zij nog meer inzamelingsacties gaan organiseren. Op dit moment staat de teller al op 18 zakken vol kleding, speelgoed en toiletartikelen.

Knutselpakketjes van kinderen voor kinderen - 's-Hertogenbosch 


 

De leerlingen van basisschool 'Het Bossche Broek' hebben knutselpakketten gemaakt voor jonge vluchtelingen die opgevangen worden in Tilburg. Een groep kinderen heeft de pakketten afgegeven bij de Welkom Winkel in Tilburg. Ze kregen een rondleiding door de winkel in Tilburg en werden geïnformeerd over de werkwijze door winkelcoördinator.

Truien voor vluchtelingen - Rucphen 


 

De 10-jarige Casper wilde de vluchtelingen niet in de kou laten staan en heeft een actie opgezet voor Syrische kinderen. Hij heeft alle kinderen van de Martinusschool gevraagd om truien te verzamelen. De actie was nog maar amper begonnen of de eerste vijftig truien lagen al op tafel. Casper brengt alle truien naar de Welkom Winkel van het Rode Kruis in Tilburg.

Sportactiviteiten voor vluchtelingen - Woerden


 

Basketbalclub Blue Drakes organiseerde een basketbaltoernooi voor de vluchtelingen uit de noodopvang in sporthal Snellerpoort in Woerden. Nadat bekend was geworden dat er vluchtelingen ondergebracht zouden worden in de sporthal ontstond al snel het idee om een basketbaltoernooi te organiseren. Een groot deel van de trainers en coaches van Blue Drakes verzamelde zich afgelopen zondagmiddag samen met de deelnemers uit de vluchtelingengroep buiten de sporthal. Er werd gespeeld met gemengde teams van trainers en vluchtelingen. De groep deelnemers bestond uit mannen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar. Zij zijn hier met hun gezinnen en waardeerden het enorm dat de basketbalclub hen aanbood om wat aan sport te doen.

Gerkesklooster-Stroobos in actie! - Gerkesklooster-Stroobos (FR)


 

Eind september kwam bij de gemeente het verzoek binnen om op zeer korte termijn een 60-tal vluchtelingen onderdak te geven. Het hele dorp kwam in actie om de vluchtelingen een warm welkom te geven. Er zijn verschillende activiteiten georganiseerd van een gezellige avond waarbij muziek gemaakt werd tot een kleidingbeurs en een sport- en spelmiddag. Ook de schoolkinderen zijn in actie gekomen en hebben speelgoed ingezameld. Met al deze activiteiten heeft het dorp Gerkesklooster-Stroobos laten zien waarin een klein dorp groot kan zijn.

Kaarten gemaakt voor vluchtelingen - Rotterdam


 

De Augustinusschool is een wijkschool in Rotterdam met leerlingen van verschillende culturele achtergronden. Leerlingen uit groep 6/7 hebben tijdens de lessen van nieuwsbegrip kaarten gemaakt voor vluchtelingen. De kaarten zijn door het Rode Kruis afgegeven bij de opvang in Tilburg.

Basisschool in actie! - Sassenheim


 

De leerlingen uit groep 7 en 8 van basisschool de Kinderburg wilden in actie komen n.a.v. de berichten over vluchtelingen in het jeugdjournaal en de lessen en kringgesprekken op school. In alle groepen is aandacht besteed aan het onderwerp, ook hebben alle kinderen een welkomstkaart of tekening gemaakt. In de aula stond een grote kar waar iedereen lege flessen kon inleveren, na twee weken was de opbrengst al 277,30 euro! De school heeft contact opgenomen met de opvanglocatie in de buurt over het brengen van de tekeningen.

Kinderen in actie voor vluchtelingen - Bussum


Kinderen van basisschool De Hoeksteen in Bussum zamelen kleding in voor vluchtelingen. De school brengt deze week zo'n honderd kledingzakken en dozen met bijna duizend toiletartikelen naar de Welkom Winkel in Utrecht. Initiatiefnemer Tim (7) heeft samen met zijn moeder Meike een spullen-inzamelingsactie opgezet op zijn school. Alle klassen doen mee. Naast kleding zamelen ze ook toiletartikelen in en maken ze met de hele school tekeningen voor de vluchtelingen om ze welkom te heten.