Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Noodhulp Hulp voor vluchtelingen Rode Kruis lanceert de Refugee Buddy App voor vluchtelingen

Rode Kruis lanceert de Refugee Buddy App voor vluchtelingen

​In november lanceert het Rode Kruis de Refugee Buddy App voor vluchtelingen. Met deze app kunnen zij alles over hun verblijf in Nederland te weten komen.

Artikel delen?

RBA-hulp-voor-vluchtelingen.jpgHet Rode Kruis maakt een app speciaal voor vluchtelingen: de Refugee Buddy App. Deze app voorziet vluchtelingen tijdens de eerste periode van hun verblijf in Nederland  van informatie over hun verblijfplaats, faciliteiten in de buurt en relevant nieuws. Aangekomen in Nederland hebben veel vluchtelingen vaak geen idee waar ze zich bevinden, hoe hun procedure er verder uit ziet, waar in de buurt de kerk of de moskee is, hoe de gezondheidszorg in Nederland werkt, et cetera. Het Rode Kruis wil daarom gebrek aan informatie opvullen met de Refugee Buddy App.

Vluchtelingen worden zelfredzamer met Refugee Buddy App

Door de Refugee Buddy App App bij aankomst in Nederland te installeren zullen de vluchtelingen minder onzeker zijn, bovendien worden de zelfredzamer. In de app is bijvoorbeeld informatie te vinden over praktische zaken rondom de asielprocedure, verkeer en vervoer, medische voorzieningen en de cultuur in Nederland. "Ik vind deze app erg belangrijk. Als een vluchteling aankomt in een nieuw land voelt het soms net alsof hij of zij in de jungle is", zegt Semereab Zeratsion gevlucht uit Eritrea.

 

20e Welkom Winkel

De 20e Welkom Winkel wordt geopend in Groningen op 3 november. Leerlingen van Boerhaaveschool overhandigen 150 toilettassen met shampoo, douchefris en andere toiletartikelen. De 450 vluchtelingen die in Groningen worden opgevangen, krijgen deze toiletartikelen. In Amsterdam wordt ook een grote actie gehouden voor vluchtelingen. Bedrijven op de Zuidas organiseren een Donation Drive op 10, 11 en 12 november. In totaal zamelen zij meer dan 11.000 spullen in voor de Welkom Winkels.

Verhaal van vrijwilliger in opvanglocatie

Rode Kruis-vrijwilliger Marianne Franssen verleent met 14 andere Rode Kruis-vrijwilligers in de vluchtelingenopvanglocatie Bocholtz. Ze werkt daar op de EHBO-post en komt schrijnende gevallen tegen. Een jonge vrouw die al 2 weken een gebroken neus heeft, een ernstig zieke baby, een meisje zonder ouders. Het maakt veel indruk op Marianne: “Ik was warm aangekleed, maar had toch kippenvel.”

Bekijk de hulp voor vluchtelingen tot nu toe. (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)
Visual-Vluchtelingenhulp-Tm-November.jpg

Onze inzet in november

 

Noodhulp
• 6 inzetten Bevolkingszorg op dit moment in 6 veiligheidsregio’s, namelijk Zuid-Limburg, Noord-Holland-Noord, Brabant-Noord, Fryslân, Utrecht en Twente met 12 vrijwilligers per dag.
• Totaal inzet Bevolkingszorg tot nu toe: 129 inzetten in 23 Veiligheidsregio’s, 17.456 opgevangen personen, 8737 bedden geleverd, 75 logistieke inzetten.

EHBO-posten
• In totaal 13 EHBO-posten bemand. 5 EHBO-posten in Grouw, Heumensoord, Registratiecentrum Rotterdam, Ter Apel en Oud Beijerland.
• 30 vrijwilligers actief per dag en 2 verpleegkundigen/artsen
• Meer dan 4280 uitgevoerde behandelingen

Welkom Winkels

• Er zijn 22 winkels in Alkmaar, Alphen aan den Rijn, Amsterdam, Den Bosch, Den Helder, Doetinchem, Drachten, Ede, Goes, Groningen, Haarlem, Heumensoord, Nijmegen, Roermond, Stadskanaal, Ter Apel, Tilburg, Utrecht, Wageningen, Weert, Zwolle en ‘s Gravendeel.
• De winkels in Den Helder, Haarlem, Roermond en ‘s Gravendeel zijn voorzien en hebben een innamepauze.

Ready2Help

• Er hebben zich  34.905 burgers bij Ready2Help aangemeld
• Tot nu toe 125 oproepen in 22 districten
• Inmiddels 1657 Ready2Helpers ingezet

Nieuwsberichten november

Opening twintigste Welkom Winkel in Groningen
Rode Kruis lanceert Refugee Buddy App voor vluchtelingen
Platform Zuidas Cares zamelt duizenden spullen in
Emoties bij 100ste Ready2Help-inzet
Rode Kruis lanceert Refugee Buddy App

Meer over hulp voor vluchtelingen in Nederland