Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Noodhulp Hulp voor vluchtelingen Rode Kruis-vrijwilligers laten vluchtelingen naar huis bellen

Rode Kruis-vrijwilligers laten vluchtelingen naar huis bellen

In oktober zijn er al bijna 20 Welkom Winkels opengegaan. Naast kledinginzameling houden we ons bezig met 3 minute-calls. Vluchtelingen kunnen dan even naar huis bellen.

Artikel delen?

3-minute-calls-Rode-Kruis.jpg
  Vluchtelingen vinden het fijn om hun familie te vertellen dat ze veilig zijn aangekomen in Nederland. (Foto: Edo Tams) 

Het Rode Kruis is in opperste staat van paraatheid. Er wordt vanuit de gemeenten en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een groot beroep gedaan op ons. Het COA roept hulp van het Rode Kruis in voor de inrichting van noodlocaties in sporthallen en tenten. Daarnaast worden er steeds meer Welkom Winkels opgericht, eind oktober zijn het er bijna 20.

3 minute-calls in opvangcentrum Amsterdam

Rode Kruis-vrijwilligers geven vluchtelingen de mogelijkheid te bellen met familie en vrienden in hun thuisland. In het opvangcentrum van Amsterdam is daar veel belangstelling voor. Mensen huilen, lachen en zijn bovendien heel opgelucht dat ze eindelijk kunnen vertellen dat ze veilig in Nederland zijn aangekomen. Michael uit Eritrea heeft zijn vader gesproken. “Ik ben heel blij dat ik aan hem heb kunnen vertellen dat het goed met me gaat en dat ik in Nederland ben aangekomen”, zegt hij glimlachend.

Basisschool Zorgvliet.jpg
  De meiden van Nutsbasisschool Zorgvliet zijn erg trots op het bedrag dat ze hebben opgehaald. (Foto: Rode Kruis)

Hulpinitiatieven voor vluchtelingen

Bedrijven en particulieren organiseren hulpinitiatieven voor vluchtelingen. Lotte, Marthe en Feliz uit groep 7 van Nutsbassisschool Zorgvliet in den Haag zetten verschillende acties op om geld en spullen op te halen voor vluchtelingen. In totaal halen ze €870,10 op.

Bekijk onze inzet tot nu toe. (Klik op afbeelding voor groter formaat.)
Hulpinzet - tot en met Oktober.jpg

Onze inzet in oktober


Noodhulp

• Inzet Bevolkingszorg op dit moment in 8 veiligheidsregio’s, namelijk Twente, Hollands Midden, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland-Zuid, Zeeland, Noord-Holland-Noord, Limburg-Noord, Noord- en Oost Gelderland.
• Totaal inzet Bevolkingszorg tot nu toe: in 22 Veiligheidsregio’s ingezet, 3500 bedden geleverd, 12.216 opgevangen personen en 79 vrijwilligers actief per dag.
EHBO-posten
• Momenteel 9 EHBO locaties, in: Heumensoord, Sporthal Leek, Prins Maurits Kazerne, Tilburg, Registratie Centrum Rotterdam, Ter Apel en drie andere locaties.
• Momenteel 30 vrijwilligers actief per dag en 2 verpleegkundigen/artsen, meer dan 1678 uitgevoerde behandelingen.

Welkom Winkels

• 18 winkels in Goes, Tilburg, Roermond, Stadskanaal, Zwolle, Den Bosch, Utrecht, Amsterdam, Assen, Haarlem, Den Helder, Alkmaar, Doetinchem, Weert, Ter Apel, Wageningen, Heumensoord en Nijmegen.
• De winkels in Roermond, Stadskanaal, Utrecht, Haarlem, Den Helder, Nijmegen en Weert hebben inmiddels voldoende kleding binnen en hebben een innamestop.

Ready2Help

• Steeds meer mensen melden zich aan voor burgerhulpnetwerk Ready2Help, dat nu wordt ingezet voor de hulp aan vluchtelingen in Nederland. We gaan inmiddels richting de 33.000.
• Inmiddels 79 oproepen afgerond in 17 districten
• Tot nu toe 992 Ready2Helpers ingezet

Nieuwsberichten oktober

Rode Kruis herstelt contact tussen thuisfront en vluchtelingen
Hallo Papa ik ben in Nederland
Rode Kruis geschokt door aanval op vluchtelingen Woerden
Nog steeds zijn we erg moe
Mijn vader viel van een berg
Vaatwasser uitruimen voor vluchtelingen
Hopelijk kan ik hier mijn werk als acupuncturist voortzetten

Meer over hulp voor vluchtelingen in Nederland