Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Noodhulp Hulp voor vluchtelingen Rode Kruis-vrijwilligers regelen noodopvang vluchtelingen in Nederland

Rode Kruis-vrijwilligers regelen noodopvang vluchtelingen in Nederland

In september starten we met hulp aan vluchtelingen in Nederland. We zetten de website hulpvoorvluchtelingen.nl online en we openen in het hele land Welkom Winkels waar we kleding inzamelen voor vluchtelingen.

Artikel delen?

Jeroen Visser- Opvang-1.jpg
  147 Ready2Helpers zetten zich in voor vluchtelingenhulp. (Foto: Jeroen Visser)

Op de website hulpvoorvluchtelingen.nl kunnen burgers informatie vinden over hoe zij vluchtelingen kunnen helpen. Door vrijwilliger te worden, goederen of diensten te leveren, of door een fondsenwervende actie te starten. Begin september gaan de eerste Welkom Winkels open. Dit zijn locaties in de nabijheid van asielzoekerscentra waar vluchtelingen geholpen kunnen worden met eerste levensbehoeften, zoals kleding en persoonlijke verzorgingsmiddelen.

Needs Assessments

Tijdens Needs Assessments inventariseert het Rode Kruis wat er nodig is om vluchtelingen goed te helpen. Dit doen we door in gesprek te gaan met de vluchtelingen zelf. De vrijwillige onderzoekers registreren de behoeften via een app. Op 10 september gaan er Ready2Helpers naar de Zeelandhallen in Goes voor een Needs Assessment. Hier zitten zo’n 400 vluchtelingen. De meesten  vertellen dat ze jassen, broeken, schoenen en t-shirts nodig hebben.
Needs Assessment.jpg
  De teamleider van de Ready2Help-inzet vraagt met behulp van een app aan vluchtelingen wat zij nodig hebben. (Foto: Rode Kruis)

Vrijwilligerswerving kledinginzameling vluchtelingen

Er zijn heel veel vrijwilligers nodig bij het opzetten van een Welkom Winkel, het in ontvangst nemen van goederen, voor Needs Assessments en voor het uitreiken van de goederen aan de vluchtelingen. Ook is er behoefte aan tolken. We doen daarom een oproep aan onze vrijwilligers in de buurt van de Welkom Winkels. Ook hebben we het burgerhulpnetwerk Ready2Help ingeschakeld. Eind september hebben we de 20.000ste aanmelding binnen. 

 

Gevaarlijke vlucht

De vluchtelingen die in Nederland aankomen hebben een erg zware reis achter de rug. Voor Ashraf Benjamin (25) was zijn vlucht erg gevaarlijk. "Vreemde mannen probeerden me te beroven en sloegen me in elkaar." Hij vindt het fijn dat hij in Nederland is en neemt het kledingpakket in ontvangst dat door de Welkom Winkel in Utrecht is samengesteld. "In Soedan studeerde ik voor ingenieur", blikt hij voorzichtig vooruit. "Hopelijk kan ik dit hier afmaken."

Onze inzet in september


Noodhulp

• Inzet Bevolkingszorg in 9 Veiligheidsregio’s, namelijk Noord Oost Gelderland (Sourcy Center en  Camping Twee bruggen), Utrecht (Sporthal Zeist en Kockengen), Amsterdam Amstelland (Centraal Station, Havenstraat, Flierbosdreef, Sharing tower), Brabant Noord (De kleine aarde), Flevoland (Sporthal De Koploper), Fryslân (Sporthallen Waddenhal en Blauw Wit), Twente (Sporthal Koemaste), Zuid-Limburg (Glanerbrook).
• In totaal inzet Bevolkingszorg tot nu toe: 1440 bedden geleverd, 2427 opgevangen personen en 145 vrijwilligers actief per dag.

EHBO-posten

• Sinds zaterdag 19 september op verzoek van het COA een EHBO post bij het AZC in Ter Apel.
• Deze post wordt 24 uur per dag bemand met 6 hulpverleners en 3 artsen/verpleegkundigen.
• Sinds opening van de EHBO post al meer dan 100 zorgcontacten.

Welkom Winkels

• 13 winkels in Goes, Tilburg, Roermond, Zwolle, Stadskanaal, Den Bosch, Utrecht, Amsterdam, Assen, Haarlem, Harlingen, Den Helder en Alkmaar.
• In Goes, Roermond, Utrecht, Fryslân, Weert en Harlingen al uitgifte van spullen aan vluchtelingen.
• 2 Needs Assesments uitgevoerd, zodat het duidelijk wordt wat vluchtelingen nodig hebben.

Ready2Help

• 15 oproepen afgerond in 11 districten
• 147 Ready2Helpers ingezet
• Alle Ready2Helpers hebben vrijdagmiddag 25 september een mailing ontvangen met informatie over Ready2Help en de wijze van oproepen.

Nieuwsberichten in september


Het Nederlandse Rode Kruis opent Welkom Winkels voor vluchtelingen
Rode Kruis opent tweede winkel in Tilburg
Welkom Winkels waar wat en wanneer
Spullen stromen binnen in Welkom Winkel Goes
Ready2Helpers vragen wat vluchtelingen nodig hebben
Rode Kruis vrijwilligers delen kledingpakketten uit aan vluchtelingen
Rode Kruis helpt vluchtelingen door heel Nederland
Welkom Winkel Utrecht heeft vrijwilligers nodig
Wat doet het Rode Kruis voor vluchtelingen
Burgerhulpnetwerk Ready2Help krijgt duizenden aanmeldingen
Kinderen in actie voor vluchtelingen
20.000e aanmelding Ready2Help
Prinses Margriet bezoekt noodopvang en winkel Rode Kruis
Eerste hulp-post Ter Apel zoekt verpleegkundigen
Mannen probeerden me te beroven
Ik ben een beetje meer mens geworden

Meer over hulp voor vluchtelingen in Nederland