Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Noodhulp Voedselhulp Verhaal van een vrijwilliger

Verhaal van een vrijwilliger

"Mensen hebben niet voldoende variatie in hun pakket", zegt Rode Kruis-hulpverlener Mathy Savelkouls. Hij helpt met het aanvullen van de voedselpakketten bij de Voedselbank Dordrecht. "De Voedselbank heeft meer hulp nodig, het aantal cliënten stijgt."


MathySavelkoulswebsite.jpg
  De Voedselbank Dordrecht moest ineens op eigen benen staan. Het Rode Kruis in Dordrecht heeft hierbij geholpen. (Foto: Eline van den Hout)

Elke week zit er standaard spaghetti, macaroni en rijst in de pakketten van de Voedselbank Dordrecht, maar vlees en vis is er nauwelijks", vertelt Mathy Savelkouls. "Ook aan vers fruit en groenten is een groot tekort. Mensen krijgen soms veel van hetzelfde mee ", hoort Savelkouls regelmatig. "De pakketten mogen gevarieerder."

Moeilijke klus

Het Rode Kruis Dordrecht startte met hulp aan de Voedselbank Dordrecht toen ze zich afsplitste van de Voedselbank Rotterdam. "Ze moest ineens op eigen benen staan en een nieuwe loods inrichten. Hij zag in dat de Voedselbank dit niet alleen zou aankunnen. "Zo'n loods voor de opslag van voedsel moet aan strenge voorschriften voldoen en een koel- en vriescel hebben", vertelt Savelkouls. "Een moeilijke klus."

vb.jpg

  In de loods van de Voedselbank zijn vrijwilligers druk bezig met het vullen van kratten. (Foto: Eline van den Hout)  

"Tot nu toe lukt het allemaal net"

Inmiddels helpt het Rode Kruis Dordrecht de plaatselijke Voedselbank aan verschillende producten door samen te werken met supermarkten en andere bedrijven. "We stellen onder andere groenten en fruit beschikbaar, al is dit maar een keer in de twee maanden", vertelt Savelkouls. Een bedrijf in de buurt dat eieren verkoopt, hielp hij met het opzetten van een collecte voor de Voedselbank.

Collecte voor eieren

De samenwerking die hij met het eierbedrijf bedacht, is ronduit inventief. Tijdens hun wekelijkse eierverkoop langs de deuren verkopen de werknemers van het bedrijf eieren en ze halen meteen geld op voor de Voedselbank. Met dat geld koopt de Voedselbank weer eieren tegen inkoopprijs en op deze manier beschikt de Voedselbank Dordrecht constant over voldoende voorraad eieren. "Een hoogwaardig voedingsmiddel", aldus Savelkouls.
auto.jpg

Volgens Savelkouls is de hulp die het Rode Kruis nu biedt aan de Voedselbank lang niet genoeg. (Foto: Eline van den Hout)

Tips over voorraden bij bedrijven

Daarnaast tipt het Rode Kruis Dordrecht de Voedselbank over levensmiddelenvoorraden van bedrijven zoals het bevoorradingsbedrijf voor zeeschepen in de buurt. "Alles wat van dit bedrijf nog niet over de houdbaarheidsdatum is, maar dat niet meer tijdig aan de schepen geleverd kan worden, gaat naar de Voedselbank", vertelt Savelkouls.

Onzekere toekomst

Savelkouls is positief over de samenwerking met de Voedselbank Dordrecht. Toch lijkt hij niet helemaal zeker. "De hulp die we nu bieden is lang niet genoeg. We moeten deze hulp echt blijven leveren als Rode Kruis. Tot nu toe lukt het allemaal net, maar we weten niet of dit ook in de toekomst financieel mogelijk blijft."

 

"Iedereen kan het goed hebben als we elkaar een beetje helpen"


Xiao Scholten (25) van het Rode Kruis-district Friesland organiseerde samen met de studentendesk Leeuwarden afgelopen jaar een voedselinzamelactie voor de Voedselbank in Leeuwarden. De actie was zo succesvol dat ze besloten dit drie keer per jaar te organiseren. 

Xiao1.jpg  Xiao Scholten en Kim Kwiatkowski zijn naar de supermarkt gegaan om voedsel in te zamelen voor de Voedselbank.    

"We hebben honderden voedselblikken opgehaald en een hoop andere etenswaren", vertelt Xiao Scholten (25). Zij was het afgelopen jaar stagiaire bij het Rode Kruis-district Friesland. Daar kreeg ze de opdracht om zich samen met haar collega Kim Kwiatkowski bezig te houden met de activiteiten van de Rode Kruis-studentendesk in Leeuwarden. Scholten, Kwiatkowski en helpers van de studentendesk besloten de Voedselbank in Leeuwarden op te bellen met de vraag of ze daar hulp nodig hadden. Scholten: "De Voedselbank was erg blij dat we contact opnamen en nodigde ons uit".  

Vlees weggegooid


De voedselbankvrijwilligers vertelden Scholten dat ze voornamelijk behoefte hebben aan soepblikken, vleesblikken en groenteblikken. Voor de Voedselbank is het heel moeilijk om aan vlees te komen. De eisen voor vlees zijn namelijk omhoog gegaan dus supermarkten zijn te huiverig om het te leveren. "Het vlees dat voorheen bestemd was voor de Voedselbank wordt nu weggegooid. Erg zonde", vindt Scholten.    

Xiao2.jpg  De studenten verzamelden voornamelijk blikken voedsel met vlees, groenten en soep.

Samen met de studentendesk en heel veel andere enthousiaste studenten organiseerde Scholten een Canned Food Drive in haar school. Hier verzamelden ze blikken met voedsel. Een aantal dagen voordat de Canned Food Drive begon deelden ze flyers uit, zodat iedereen ervan wist. "We vroegen studenten om voedselblikken mee te nemen naar de Canned Food Drive", vertelt Scholten. Ze verwachtte echter dat niet iedereen die de bijeenkomst bezocht blikken bij zich had. Daarom zorgde Scholten ervoor dat ze er een aantal van JUMBO mocht lenen. De bezoekers van de Canned Food Drive konden dan een euro doneren zodat de Voedselbank alsnog blikken zou krijgen.

Drie moeilijke perioden


Scholten: "We hebben die dag zo'n driehonderdvijftig blikken opgehaald en drie grote boxen vol met etenswaren zoals rijst, pasta, havermout en koffie." De studenten hebben ook een paar keer in de JUMBO gestaan. Aan het winkelend publiek vroegen ze of ze voedselblikken mee wilden nemen voor de Voedselbank. "De meeste mensen reageerden erg enthousiast. Ook met deze actie hebben we een paar honderd blikken opgehaald," vertelt Scholten.
xiao3.jpg
  Met een volle achterbak reden de studenten naar de Voedselbank.

Elk jaar zijn er drie perioden waarin de Voedselbank het moeilijk heeft om de voedselpakketten van de cliënten genoeg te vullen. In die perioden (maart, juni en november) zal de studentendesk voortaan voedselinzamelingsacties houden. Scholten is klaar met haar stage, dus Kwiatkowski neemt haar taak over en zal dit jaar de acties organiseren. "Wij hebben het zo luxe thuis terwijl er gezinnen zijn die geen volledige maaltijd kunnen bereiden. Dit is wel het minste wat we voor hen kunnen doen", vindt Scholten. "Iedereen kan het goed hebben als we elkaar een beetje helpen."