Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Voorbereiding noodsituatie Extreem weer Goed voorbereid op extreem weer

Goed voorbereid op extreem weer

Het Rode Kruis wil onnodig leed verzachten en het liefst natuurlijk voorkomen. Daarom willen we mensen beter voorbereiden op een noodsituatie. Met onze tips en checklists kun je de gevolgen van verschillende noodsituaties beperken.

​
​

​In Nederland is 1 op de 5 mensen verminderd zelfredzaam door fysieke, geestelijke of gezondheidsbeperkingen. Deze mensen, misschien wel jouw buurvrouw, opa of collega, kunnen zichzelf niet goed redden in geval van een noodsituatie en zijn daardoor extra kwetsbaar.​

Ernstig letsel of overlijden

Bij extreem weer kunnen kwetsbare mensen ernstige lichamelijke gevolgen ondervinden of zelfs komen te overlijden. De hittegolf in 2006 heeft in Nederland bijvoorbeeld aan 1.000 mensen extra het leven gekost.

Checklists bij hitte, kou en overstroming

We hebben tips en checklists om de gevolgen van verschillende noodsituaties te beperken: hitte, extreem winterweer & koude en een overstroming. In geval van een dreigende noodsituatie en afhankelijk van de locatie staan onze vrijwilligers klaar.

Bereid je voor op een noodsituatie

Bereid je voor! Bij een noodsituatie door extreem weer (denk aan een overstroming), kunnen de hulpdiensten soms pas na drie dagen bij je zijn. Zorg dus voor een noodpakket dat voorziet in de basisbehoeften van drie dagen.