Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Voorbereiding noodsituatie Extreem weer Tips bij onweer

Tips bij onweer

​​​Jaarlijks worden er gemiddeld tien mensen in Nederland geraakt door bliksem. De helft overleeft dat niet. Weervrouw Helga van Leur vertelt wat jij kunt doen als het gaat donderen.

Artikel delen?


Bliksem beweegt zich razendsnel. Zodra je de eerste donder hoort, is het dus al gevaarlijk en moet je maatregelen nemen. De temperatuur van een bliksemschicht kan oplopen tot wel 30.000 graden, veel heter dan de oppervlakte van de zon. Gevaarlijk dus. Dit moet je doen:

Blijf thuis

Ben je thuis als het gaat onweren? Blijf dan binnen en doe ramen en deuren dicht. Zorg wel dat je uit de buurt blijft van elektrische kabels en ga niet in bad of onder de douche.

Blijf in de auto

In een auto met gesloten dak zit je relatief veilig. Ook in een metalen boot met dichte kooi zit je meestal goed. Helaas zijn de meeste pleziervaartuigen niet van metaal maar van kunststof. Terwijl ze wel een metalen mast hebben en dus zeer onveilig zijn bij onweer.

Niet onder een boom gaan staan

Als de bliksem in een boom slaat, kookt de sapstroom in die boom binnen één seconde. De sapstroom wordt stoom en die zet met een enorme knal uit. Soms worden zijtakken en stukken hout tot wel 400 meter weggeslingerd. Heel gevaarlijk dus, zeker als je beseft dat een flinke zijtak al gauw zo’n 500 kilo weegt.​

Pas op met hoge gebouwen en ijzeren hekken

Vrijwel alle dingen geleiden stroom beter dan lucht dat doet. Daarom zal de bliksem bij voorkeur via bijvoorbeeld bomen en hoge gebouwen stromen. Ook ijzeren hekwerken of water zijn goede geleiders. Blijf daar dus bij uit de buurt. Sta je op een open veld? Ga gehurkt, ineengedoken zitten met je voeten tegen elkaar. Ga nooit liggen!

Ga direct uit het water

Is het een zomerse dag? En ben je lekker aan het pootjebaden? Ga dan meteen het water uit zodra je donder hoort. Water is een goede bliksemgeleider en door het grote oppervlak ervan, kan het op veel plekken inslaan. Dat maakt jou als zwemmer heel kwetsbaar.