Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Voorbereiding noodsituatie Wateroverlast en de gevolgen

Wateroverlast en de gevolgen

​Nederland is goed beschermd tegen het water. Daardoor vergeten we weleens dat wij Nederlanders kwetsbaar blijven. Twee derde van Nederland kan overstromen. De gevolgen van een overstroming of wateroverlast zijn groot.

Artikel delen?

​Twee derde van Nederland kan overstromen.  Ook extreem weer kan wateroverlast geven. Bij een extreme hoosbui valt in één keer net zoveel regen als normaal in een hele maand en kan het riool de watervloed niet aan.

Gebieden onder water

De gevolgen van een overstroming zijn groot. In 2003 liep een wijk in Wilnis geheel onder water. Door grondverzakkingen braken gas-, water- en elektriciteitsleidingen. Midden in de nacht moesten 1.500 mensen plotseling hun huis verlaten.

Drie dagen zonder hulp

Een overstroming kan hele gebieden afsluiten. Telefoonnetwerken vallen uit of raken overbelast. Winkels en benzinestations zijn gesloten. Nutsvoorzieningen zoals gas, water en elektriciteit vallen uit. Je hebt dan geen werkende radio, tv, geen verwarming, geen schoon drinkwater en niets om mee te koken. Hulpdiensten kunnen je soms pas na drie dagen bereiken. Bij een overstroming ben je dus op jezelf aangewezen en moet je het doen met wat jij hebt voorbereid. Met een noodpakket ben je beter in staat om die eerste dagen door te komen.

Natte voeten

Weet jij of je thuis natte voeten krijgt? Bij een grote overstroming staat Luchthaven Schiphol bijvoorbeeld een halve meter onder water. Check hoe hoog het water in jouw huis kan komen op www.overstroomik.nl.

Onderkoeling

Een overstroming geeft natuurlijk veel nattigheid. Als ook de verwarming uitvalt ligt onderkoeling op de loer. Maar er zijn meer gevaren. Zodra het water enkelhoogte bereikt, kun je al omver getrokken worden door de sterke stroming. Omdat je door troebel water vaak de bodem of grond niet ziet, kun je makkelijk iets breken of een verwonding oplopen. 

Hulp aan de meest kwetsbaren

In gebieden waar een overstroming dreigt, staan vrijwilligers van het Rode Kruis klaar om de meest kwetsbare inwoners op tijd te helpen. Zo bereiken we de mensen die de hulp het hardst nodig hebben.

Bereid je voor