Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Noodhulp bij rampen Droogte in Afrika Lesotho

Lesotho

#DroogteAfrika - In Lesotho leven 534.000 mensen in absolute hongersnood door een tekort aan neerslag gecombineerd met de heftigste gevolgen van El Niño in 35 jaar. De regering van Lesotho riep de noodtoestand uit. Drie families vertellen hoe deze stille ramp hun dagelijks leven beïnvloedt.

Artikel delen?

Lipuo Mpitsa - Fotograaf Thea Rabe.png
Lipuo Mpitsa  maakt zicht grote zorgen over haar toekomst (Foto:  Thea Rabe)

Ons enige voedsel is een perzik

Extreme droogte in combinatie met El Niño zorgt ervoor dat 500.000 mensen in Lesotho wanhopig op zoek zijn naar eten. In sommige delen van het land zijn perziken het enige voedsel. 

Geen oogst voor Lipuo

Lipuo Mpitsa is 16 jaar oud en maakt zich grote zorgen om haar toekomst. Door de extreme droogte hebben zij en haar familie dit seizoen niks uit hun eigen tuin  kunnen oogsten. De winter komt eraan in het hooggelegen Thaba-Tseka district van Lesotho en ze hebben alleen nog maar perziken te eten.

Onzekere toekomst

Lipuo woont samen met haar moeder, drie broertjes en zusjes. Het gebied waar ze leven heeft erg te lijden onder de klimaatverandering van de afgelopen jaren. "Afgelopen september begon het al vroeg te vriezen waardoor veel gewassen verloren gingen. De maanden daarna had het regenseizoen moeten beginnen, maar El Niño sloeg hard toe: de ergste in 35 jaar. Er viel helemaal geen regen!" Lipuo kijkt bezorgd als ze aan haar toekomst denkt.

Van alleen maar perziken worden we ziek

De regering van Lesotho riep eind vorig jaar de noodtoestand uit. Voor meer dan 500.000 mensen dreigt voedseltekort. Het lokale Rode Kruis hielp 9000 mensen, maar mist de middelen om meer mensen te helpen, zoals Lipuo en haar familie. Lipuo is extra kwetsbaar omdat ze opgroeit zonder vader. “Op dit moment, is er maar één bron waar we voedsel voor de familie uit halen. We hebben gelukkig bomen waar perziken aan groeien. Helaas worden we ziek als we te veel en alleen maar perziken eten. We krijgen er diarree van, maar hebben geen geld om naar het ziekenhuis te gaan.” Het lokale Rode Kruis bezoekt Lipuo’s dorp jaarlijks. De afgelopen twee maanden hebben vrijwilligers de bevolking geïnformeerd hoe ze het beste het fruit kunnen bewaren.

We hebben niks om te oogsten

Sibili is 24 en vrijwilliger bij het lokale Rode Kruis in Mafeteng. Hij maakt zich ernstige zorgen over de droogte die momenteel heerst op het platteland waar hij woont en de invloed die dit heeft op hem en zijn gemeenschap. “Mijn ouders vertellen dat het nog nooit zo droog was. Op dit moment hebben we niks te eten. Mensen lijden door de honger. “
Uitgedroogde rivier - lesotho.png

De rivieren zijn bijna volledig uitgedroogd (Foto: Thea Rabe) 

Als vrijwilliger van het Rode Kruis helpt Sebili de behoefte in de regio te inventariseren. Hij heeft voedsel uitgedeeld aan mensen die het meest te lijden hebben door de droogte. “Als wij met eten komen, zijn de mensen ontzettend blij. Ze realiseren zich dat er misschien iets gaat gebeuren. Het is erg emotioneel allemaal wat ze meemaken. Gelukkig kunnen we steun bieden.“

“Op dit moment hebben we geen enkele opbrengst van de oogst, en is er niks te eten”

Het Mafeteng district, waar Sebili leeft, heeft het het zwaarst te verduren. Mensen maken zich zorgen om de winter die er aan komt. De temperaturen dalen fors en zonder voedsel zullen de meest kwetsbaren ernstig verzwakken. “Het is een extreem zorgelijke periode. Als er geen hulp komt, zullen veel mensen sterven.”

De ergste droogte sinds mensenheugenis

Toen de familie Ntsoa zich realiseerde dat er dit seizoen geen gewassen geoogst zouden worden van hun land, moest de dochter van Mathabo naar de stad om werk te zoeken. De stad ligt twee uur verderop. Nu woont Mathabo alleen in het dorp en zorgt voor haar kleinkinderen.  “We hebben niks. Niks om te ploegen, niks om te oogsten,” vertelt Mathabo. “Normaal gesproken verdienen we wat geld met de verkoop van enkele gewassen, maar momenteel is er niks om te verkopen. Het enige dat overblijft is zelf alcohol brouwen en dat verkopen.”

ergste droogte in jaren.png
Mathobo heeft geen middelen om aan voedsel te komen (Foto: Thea Rabe)​

Nu de winter nadert, dalen de temperaturen dramatisch. Door de kou en het tekort aan voedsel is het leven voor 500.000 mensen kritiek. Het lokale Rode Kruis houdt de situatie goed in de gaten. Ze hebben maïs, bonen en olie uitgedeeld aan ongeveer 9000 mensen. Maar de nood is hoog. Er moet nog veel meer gebeuren.

Meer hulp is dringend nodig

 “Mensen in dit gebied hebben tekort aan water omdat de waterbronnen uitdrogen. De voedselprijzen stijgen en de mensen hier kunnen zich niet permitteren eten op de markten te kopen,” vertelt Liteboho Tsiu van het Rode Kruis. “Ik maak me grote zorgen. Als er geen hulp komt, zullen mensen doodgaan.”

Noodoproep van het Rode Kruis

Om meer hulp te krijgen vanuit de dorpen, heeft het Internationale Rode Kruis (IFRC) een noodoproep gedaan voor geld zodat families de gevolgen van deze droogte overleven.

Jij kunt iets doen!​

Het Rode Kruis helpt in Afrikaanse landen waar de droogte heeft toegeslagen. Wil jij ons helpen meer projecten op te zetten in Afrika om de mensen te ondersteunen die lijden door de droogte?

 ​

Of geef op Giro 7244, IBAN-nummer NL19 INGB 0000 0072 44 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.