Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Noodhulp bij rampen Droogte in Afrika Soepkeukens in Namibië

Soepkeukens in Namibië

#DroogteAfrika - Veel mensen die leven in de Kavangoregio in Namibië zijn afhankelijk van de soepkeuken. Het is het enige voedsel dat de bevolking krijgt. De voortdurende droogte maakt het onmogelijk zelf eten te verbouwen.​

Artikel delen?

 
Namibie_eten uitdelen.png
Medewerkers van het Rode Kruis delen eten uit. (Foto: Thea Rabe/Norwegian Red Cross)​
 
Elke dag komt Nangura Mathias Aune naar de soepkeuken voor een maaltijd. Ze is één van de 1200 mensen die gesteund worden door het Namibiaanse Rode Kruis.
Nangura is 29 en leeft samen met haar twee zussen en haar kinderen. Eén van haar zussen is gehandicapt. In totaal zijn ze met zijn achten. Het effect van de droogte op de Kavango regio in het noorden van Namibië maakt het leven zwaar voor de Aune familie, ook al hebben ze zelf geen stuk land. “We zijn afhankelijk van andere mensen die ons voedsel geven in ruil voor het werk dat wij doen. Maar de meeste mensen hebben niet zoveel en kunnen dus ook weinig afstaan.” 

Het lokale Rode Kruis heeft in de Kavango regio twee soepkeukens geopend. Elke keuken kan 300 mensen één keer per dag van maandag tot zaterdag een maaltijd aanbieden. Er zijn ook nog twee soepkeukens in het noordwesten, de regio Kunene. In totaal maken 1200 mensen gebruik van deze voorzieningen.  

De enige maaltijd per dag

Vandaag serveren de Rode Kruis-vrijwilligers bonen en pap, gemaakt van mahangu, een graansoort. Nangura hoopt dat ze wat eten kan meenemen naar haar zus en dochter. “Zij kunnen hier zelf niet elke dag naar toe lopen, het is te ver. Ik wacht tot iedereen een portie heeft ontvangen en vraag dan aan de vrijwilligers of ik wat eten mee mag nemen naar huis. Meestal lukt dat." Voor Nagura is de maaltijd van de soepkeuken haar enige maaltijd van de dag. Er dreigt sluiting door geld tekort. Als deze service stopt, weet ze niet wat ze moet doen. “Alsjeblieft, sluit deze keuken niet!”​

Soepkeukens: de redding voor veel families​​

Anna-Maria Pales leeft in een kwetsbare situatie. Ze is 45, moeder van drie kinderen en volledig afhankelijk van de maaltijdservice die zij één keer per dag bij het lokale Rode Kruis kan ophalen. Haar negenjarige gehandicapte zoon Manuel en zijn negen maanden oude zusjes zijn beiden ernstig ondervoed.
 
Soms helpen de buren. Vanavond bijvoorbeeld heeft Anna-Maria twee aardappelen en een kippenvoet van hun gekregen die ze kookt in zout water. Ze is er heel erg blij mee. “Meestal vallen we hongerig in slaap en huilen de kinderen grote delen van de nacht. De soepkeuken kwam op het juiste moment en heeft mijn kinderen gered van de dood."
 
namibie_kinderen eten bij de soepkeuken.png
Kinderen eten van de soepkeuken. (Foto: Rosemary Nalisa, Namibia Red Cross Society)
 
"Het is op dit moment mijn enige garantie op eten voor mij en mijn kinderen. Maar het zal hier niet altijd blijven. Ik vrees voor ons leven als de soepkeuken binnenkort echt ophoudt.”
 
Namibië zit momenteel in grote voedselonzekerheid vanwege de droogte. Deze droogte wordt veroorzaakt door abnormaal weinig regenval in het regenseizoen tussen oktober 2014 en februari 2015. Het is de slechtste voedselopbrengst in 80 jaar. Bijna 600.000 mensen ondervinden hier de gevolgen van. Voor maarliefst 16% hiervan staat hongersnood te wachten. 

De lange wandeling voor voedsel​

De afgelopen drie maanden lopen 300 mensen dagelijks lange afstanden om de soepkeuken in Opuwo Kunene te bereiken. De meeste zijn vrouwen en kinderen. Velen verlaten hun dorpen sinds grote delen van het land door de droogte hun vee en oogst kwijtraakten. Inaankaupange Ngoho wandelt dagelijks meer dan vijf kilometer naar de soepkeuken. In haar eigen dorp is niks meer te krijgen. “De meeste mensen knopen de eindjes aan elkaar. We zijn ons vee en al onze bezittingen kwijt en overleven door giften van barmhartige mensen bij de winkelcentra. En we zijn heel erg dankbaar voor de hulp die we krijgen van het lokale Rode Kruis.”
 
Het aantal mensen dat de soepkeuken nodig heeft groeit snel. Het baart Kakarandua Mutambo​, hulpverlener van het Rode Kruis in de Kunene regio, zorgen. Mutambo wijt de groei aan de droogte en het sluiten van scholen voor Kerst. De meeste kinderen kregen op school te eten, nu moeten ze gebruikmaken van de soepkeuken. 

Meer soepkeukens nodig 

Mutambo weet dat als er niet meer soepkeukens komen, de bestaande keukens het niet meer aan kunnen. “De situatie is erg slecht en verslechtert met de dag. Zelfs als er nu regen valt heeft iedereen tijd nodig om hun kuddes op te bouwen en de velden te ploegen. Dat kost wel zes maanden. Het ​is echt een vreselijk nijpende situatie.“

Jij kunt iets doen!

Het Rode Kruis helpt in Afrikaanse landen waar de droogte heeft toegeslagen. Wil jij ons helpen meer projecten op te zetten in Afrika om de mensen te ondersteunen die lijden door de droogte?

 ​

Of geef op Giro 7244, IBAN-nummer NL19 INGB 0000 0072 44 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.