Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Noodhulp bij rampen Droogte in Afrika Zambia

Zambia

#DroogeAfrika - Nasilele Mubita en haar familie klaagden al langer over diarree. Ze deelden hun waterbron met de dieren. Sinds ze met hulp van het Rode Kruis een eigen bron hebben, zijn ze minder ziek.

Artikel delen?

De gevolgen van El Niño zorgen in het grootste deel van Zambia voor te weinig regen en een tekort aan drinkwater, met name op het platteland.

Nasilele Mubita is 35 jaar en leeft met haar familie in het dorp Lusheshe in het westelijke Limulunga district. Net als zoveel mensen in het dorp haalde Nasilele haar drinkwater uit een ondiepe handgegraven bron, ongeveer 500 meter van haar huis. Ze klaagde dat het water vies was omdat de dieren er ook uit drinken. Haar kinderen hadden daardoor vaak diarree.

Op de fiets naar de kliniek

"Er was altijd wel iemand in mijn familie die leed aan diarree. Als ik het niet was, was het wel één van mijn kinderen. We dronken vies water. Maar ik had geen keus. Twee of drie keer per maand fietste ik naar de dichtstbijzijnde kliniek voor een behandeling. Meestal in het pikkedonker."

Iedereen toegang tot schoon drinkwater

Het lokale Rode Kruis gelooft dat iedereen toegang moet hebben tot schoon en veilig drinkwater en heeft onlangs een waterbron aangelegd. Daarom hebben Nasilele en 130 andere gemeenschappen in de buurt nu toegang tot veilig drinkwater wanneer ze maar willen. "Sinds deze bron er is klaagt mijn familie niet langer over diarree. Het water is schoon en de afstand is veel kleiner geworden. Ik ben het Rode Kruis hier heel erg dankbaar voor."

 

zambia_water halen.png
Een eigen bron. (Foto: Bruce Mulenga)

Water-committee in het leven gesteld

Het lokale Rode Kruis heeft een water-committee in het leven geroepen van pomp-gravers die zorgen voor onderhoud van de bron. Semi-professionals zijn ook beschikbaar voor eventuele technische problemen. Het committee heeft een maandelijks abonnement in het leven geroepen van 2 cent per huishouden om reserveonderdelen en andere reparaties te kunnen betalen. De gemeenschap is nu eigenaar van de waterbron zodat deze nog lang gebruikt kan worden. Er zijn nu 28 bronnen in het Limulunga district. De water-committees verzorgen trainingen en workshops over hygiëne zodat de bron schoon blijft en iedereen leert om het water eerst te koken en daarna pas te gebruiken. ​

Jij kunt iets doen!

Het Rode Kruis helpt in Afrikaanse landen waar de droogte heeft toegeslagen. Wil jij ons helpen meer projecten op te zetten in Afrika om de mensen te ondersteunen die lijden door de droogte?

 ​

Of geef op Giro 7244, IBAN-nummer NL19 INGB 0000 0072 44 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.