Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Noodhulp bij rampen Gevolgen van een ramp

Gevolgen van een ramp

Een ramp heeft voor iedereen een andere betekenis. Het Rode Kruis spreekt van een ramp wanneer zich een plotselinge calamiteit voordoet die direct gevaar oplevert voor mensen. Belangrijke factor is weerbaarheid. De gevolgen van een ramp voor mensen in een toch al kwetsbare positie zijn groter.

Natuurrampen

Natuurrampen als overstromingen, droogtes, orkanen en aardbevingen eisen iedere jaar duizenden levens. En ontwrichten het leven van nog eens vele honderdduizenden. Het aantal rampen als gevolg van een veranderend klimaat is de afgelopen twintig jaar meer dan verdubbeld. Dit aantal zal waarschijnlijk alleen maar toenemen.

Conflicten

Niet alleen natuurgeweld bedreigt het leven en welzijn van mensen wereldwijd. Ook geweld als gevolg van oorlog en conflicten maakt vele slachtoffers. Basisbehoeften als voedsel, water en medicijnen zijn niet langer vanzelfsprekend. Mensen raken gewond of slaan op de vlucht. Ziekenhuizen raken beschadigd, er ontstaat een tekort aan medisch personeel.

Ramp op ramp

Na een ramp blijven er risico’s bestaan. Bijvoorbeeld naschokken na een aardbeving. Of de uitbraak van een epidemie. Het verloop van een ramp en de situatie na een ramp is moeilijk te voorspellen. Levensbedreigende ontwikkelingen kunnen elkaar onverwacht snel opvolgen. Het is daarom belangrijk dat hulpverleners en de getroffen gemeenschap nauw met elkaar samenwerken. Zodat dat de noodhulpactiviteiten aansluiten bij bestaande lokale hulpmechanismen. En bijdragen aan het toekomstige herstel.