Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Noodhulp bij rampen Hulp bij rampen Haïti Onderdak

Onderdak

​Direct na de aardbeving  bood het Rode Kruis noodhulp door het uitdelen van tenten, zeil, touw en gereedschap om de slachtoffers bescherming te bieden tegen de stortregens en het naderende orkaanseizoen. De aardbeving bracht zoveel schade toe dat bijna anderhalf miljoen mensen hun gebrekkige huis en haard waren kwijtgeraakt. Zij verscholen zich in geïmproviseerde nederzettingen, in en rond de hoofdstad Port-au-Prince.

 
Het Rode Kruis startte in 2010 met de bouw van tijdelijke woningen. Al snel werd duidelijk dat dit op Haïti geen eenvoudige opdracht is. Wederopbouw van huizen en het herstellen van honderden verwoeste dorpen in een zwaar beschadigde omgeving kost tijd. En dan is er nog de grondproblematiek en miljoenen tonnen puin die 24 maanden na de aardbeving nog steeds niet volledig zijn opgeruimd. De snelle bouw van huizen werd hierdoor ernstig verhinderd.

Eigen onderdak

Toch hebben we veel kunnen doen. Zo zijn er inmiddels 19.000 tijdelijke woningen gebouwd, waardoor omstreeks 95.000 Haïtianen niet meer in een tent of buiten op straat hoeven te overnachten. Daarnaast kregen ruim 900.000 mensen van het Rode Kruis materialen om een eigen onderdak te maken of te repareren. Ook heeft het Rode Kruis een migratie-programma waarbij ruim 12.000 mensen werden geholpen om vanuit een tentenkamp weer een nieuwe huurwoning te vinden en te betalen.
 

Kampen

Drie jaar na de aardbeving heeft een groot deel van de mensen ander onderdak gevonden; maar er wonen nog steeds mensen in kampen. Dat is ook voor het Rode Kruis een bron van zorg; we gaan dan ook onverminderd door met het geven voor voorlichting op het gebied van hygiëne, afvalbeleid, gezondheidszorg en rampenvoorbereiding in de tentenkampen. Dat geldt ook voor de programma’s waarbij de bewoners worden gestimuleerd en geholpen om zelfstandige woonruimte te vinden. Bovendien werken we met projecten waarbij Haïtianen een kleine lening krijgen waarmee zij hun eigen bedrijfje kunnen starten en zo een inkomen kunnen genereren.