Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Noodhulp bij rampen Hulp bij rampen Haïti Voorbereiding op nieuwe ramp

Voorbereiding op nieuwe ramp

2010 was voor Haïti duidelijk een rampjaar: de enorme aardbeving in januari, vervolgens de uitbraak van cholera en tot slot ook orkaan Tomas die het eiland rakelings passeerde. Drie rampen die nauwelijks zijn te voorkomen. Maar met de juist voorbereiding, zijn de gevolgen wél te beperken.

Naast noodhulp en hulp bij wederopbouw werken we in Haïti hard aan rampenvoorbereiding. De ramp zelf is zelden te voorkomen, maar door praktische voorbereiding en kennis kan de schade beperkt blijven.   Het gaat erom dat mensen weten wat ze moeten doen. Zijn ze op de hoogte van bepaalde risico’s? Is er kennis van EHBO aanwezig? Weet een dorpsgemeenschap hoe zij zo snel en goed mogelijk kan evacueren? Wie zijn het meest kwetsbaar voor ziekte, honger of natuurgeweld? In Haïti hebben we honderden vrijwilligers opgeleid en getraind om hier zelf ook weer voorlichting over te geven.

Voorlichting

Zo hebben we voorlichting gegeven over je je het best kan beschermen tegen een orkaan. En hebben we, samen met de lokale bevolking, noodvoorraden aangelegd en schuilplaatsen gebouwd. Ook hebben we dijken en drainagekanalen aangelegd rondom de steden om het water te stoppen en af te voeren. Belangrijk om cholera tegen te gaan.

Voorkomen epidemie

Kennis van hygiëne-maatregelen en hoe ziekten zich verspreiden is essentieel om mensen minder kwetsbaar te maken. Daarom hebben we voorlichting gegeven in scholen, kerken, dorpen en tentenkampen over hygiëne en gezondheid, en wat je kunt doen om besmetting met cholera te voorkomen. Ook schoon drinkwater en sanitaire faciliteiten helpen uitbraak van besmettelijke ziekten te voorkomen.

SMS en radio

Een gewaarschuwd mens telt voor 2. Daarom zetten we SMS en radio in om veel mensen te bereiken met waarschuwingsboodschappen. Zowel voor orkaan Tomas als tijdens de cholera-uitbraak zijn miljoenen sms’jes verstuurd en dagelijkse radio-uitzendingen via het Rode Kruis radiostation gemaakt om de bevolking te informeren en te waarschuwen.