Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Noodhulp bij rampen Hulp bij rampen Haïti Wederopbouw

Wederopbouw

 Meer tijd voor huiswerk

haiti.png

Jean Luc woont in de heuvels van Bainet. Hij heeft drie kinderen en verbouwt op zijn stukje land voedsel voor zijn gezin. Er staan echter nauwelijks nog bomen die vruchtbare grond en water kunnen vasthouden. Bij elke storm of orkaan, die gemiddeld twee keer per jaar over het land raast, spoelt veel van de vruchtbare bodem weg. De opbrengst van de akker van Jean Luc wordt jaarlijks minder en minder.

Elke ochtend moeten zijn kinderen water halen. Een uur heen en een uur terug. Dan moeten ze nog naar school. Na school moeten ze weer water halen. Daardoor blijft er nog maar één uur over om huiswerk te maken. Om zes uur is het namelijk al donker en ze hebben geen elektriciteit. Geld voor kaarsen is er zelden.

Het Rode kruis helpt boeren als Jean Luc om bodemerosie tegen gaan, zoals door het planten van nieuwe bomen. Daardoor wordt de opbrengst van het perceel van Jean Luc steeds beter. Ook heeft het rode kruis gezorgd voor voorzieningen om regenwater op te vangen en voor een betere watervoorziening in Bainet. Hierdoor wordt in zo'n 70 procent van de dagelijkse waterbehoefte voorzien. Daardoor hoeven de kinderen minder vaak water te halen en hebben ze meer tijd voor huiswerk en spelen. ​

​​​​​​​​​​De wederopbouw van Haïti is een immense uitdaging. Er is heel veel werk verzet om de Haïtianen behoorlijke levensomstandigheden te bieden. En nog is men met man en macht bezig het leven van de mensen die alles verloren, weer op de rails te krijgen. De activiteiten die uit de opbrengsten van de SHO-actie zijn betaald, worden naar verwachting aan het einde van dit jaar afgerond. 

Drinkwater en toiletten

Het Rode Kruis heeft gezorgd voor adequate water- en sanitatievoorzieningen voor een grote groep getroffen Haïtianen. Het project is in oktober 2012 afgerond, waardoor veel slachtoffers van de aardbeving weer permanent toegang hebben tot schoon drinkwater. Ook hebben we wasplaatsen en openbare toiletten geplaatst.

Rampenvoorbereiding

Het Rode Kruis helpt bij het opzetten van een programma waarmee de Haïtiaanse bevolking beter voorbereid is op rampen. En waarbij we ook samen met de bevolking kijken hoe rampen voorkomen kunnen worden of risico’s verkleind.

Infrastructuur

Het Rode Kruis levert een bijdrage aan het herstel van de fysieke infrastructuur van het Haïtiaanse Rode Kruis; zowel van het hoofdkantoor als van de afdelingen en de bloedbank, zodat zij op de lange termijn de hulpverlening weer volledig zelfstandig kunnen oppakken. Ook ondersteunen we met het weer op gang komen van de traditionele hulpverleningsactiviteiten van het Haïtiaanse Rode Kruis, zoals het geven van EHBO-cursussen.